Societat

La collita de bolets de la pròxima tardor es preveu que sigui extraordinària

Les previsions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya auguren una temporada magnífica

Les pluges que arriben afavoriran un bon setembre

Els primers cistells ja s'han omplert. Els boletaires més experimentats i que desafien els pendents del Pirineu ja han collit força bolets, aprofitant les pluges de l'estiu i la calor diürna. No és estrany, doncs, que les primeres impressions dels “professionals” coincideixin amb les del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que vaticina una temporada com no es veia des de fa quasi vint anys.

El Centre Forestal preveu una collita d'unes 69.000 tones arreu de Catalunya, amb un mitjana d'uns 124 quilos per hectàrea de bosc. La mitjana de les dues últimes dècades no ha superat els 57 quilos de bolets per hectàrea.

Aquesta previsió situaria el 2013 com un dels anys més productius, similar al 2003. De tota manera, els vaticinis optimistes i la humitat que encara conserva bona part del territori s'hauran de confirmar amb els episodis de pluja. Les tempestes, el vent i la temperatura marcaran l'avenir de la temporada, que ja ha començat a cotes altes. De rossinyols, rovellons i ceps, se n'han trobat al Pirineu durant tot l'estiu, i aquest setembre ja han començat a veure-se'n pel Prepirineu. De fet, les parades de carretera van ser presents ja durant l'operació tornada de les vacances d'agost del cap de setmana passat, sobretot a les vies d'accés al Pirineu, i més concretament als Pallars.

L'enginyer forestal del Centre Tecnològic Juan Martínez de Aragón recorda que les previsions són “models matemàtics” de producció en funció de les mitjanes i mostrejos micològics de parcel·les, distribuïdes pels boscos catalans i de les quals s'obtenen dades extrapolables. Els models d'evolució tenen també en compte les previsions meteorològiques i les precipitacions rebudes els últims anys.

La previsió de pluja generalitzada per aquest cap de setmana és, precisament, un altre argument a favor dels bons auguris per als boletaires. El Servei Meteorològic pronostica pluges abundants des de dissabte i fins dilluns a tot el país. El manteniment de les temperatures moderades afavorirà el creixement dels bolets, i la previsió és que sigui un final de mes amb boscos plens d'aficionats.

LES XIFRES

25
euros/kg és el primer preu que oferien aquest final d'agost i inicis de setembre les parades de carretera.
57
quilos/hectàrea és la mitjana de bolets produïts els últims 18 anys als boscos de Catalunya.

El mercat de Can Rosal, a punt

El mercat del bolet de Cal Rosal, a Olvan, obre les portes aquest cap de setmana, tal com és tradicional. L'any passat va haver d'endarrerir l'inici per falta de bolets al Berguedà. Enguany disposarà de les parades habituals, i a més s'hi farà una escola de boletaires, un taller per a infants, que podran conèixer els fongs amb sortides guiades pel bosc. L'alcaldessa d'Olvan, Judit Carreras, explica que l'objectiu de les sortides “és fer pedagogia del món del bolet”. L'escola forma part de les diferents activitats de dinamització del sector, a banda dels tastos o els tallers de cuina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.