Medi ambient

MEDI AMBIENT

Ratpenats refugiats a l'energia

Endesa detecta 23 espècies a centrals hidràuliques del Ter, el Fluvià i la Noguera Pallaresa, i estudia com ajudar a protegir-les

Els biòlegs creuen “vitals” les instal·lacions per a la conservació dels animals

El ratpenat de ferradura petita i el ratpenat d'orelles dentades són dues espècies de quiròpters que estan amenaçades a la Península i que ahir els biòlegs i investigadors de l'àrea de biodiversitat del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya van mostrar a la premsa a la central d'Orfes, a Bàscara, una instal·lació que enguany compleix cent anys i que és la central hidràulica més petita d'Endesa a Catalunya. La companyia elèctrica va engegar a finals del 2012, dins del seu pla per a la conservació de la biodiversitat, el projecte Endesabat per estudiar i contribuir a conservar les espècies de ratpenats que viuen en dependències annexes i sense ús principal de les seves centrals hidràuliques. De moment, s'ha treballat en centrals de les conques dels rius Ter, Fluvià i Noguera Pallaresa, i s'hi han localitzat –amb captures i gravacions d'ultrasons– 23 espècies de les 30 que hi ha a Catalunya, totes protegides per llei i inofensives. La majoria estan en cavitats a les preses, en les finestres laterals més càlides i en edificis auxiliars.

David Guixé i Jordi Camprodon, els biòlegs a càrrec de l'estudi, es mostraven ahir sorpresos de la “gran varietat” d'espècies trobades. Guixé va precisar que, a més de la central d'Orfes, entre juny i juliol van treballar al pantà de Boadella; a la zona del Pasteral i de Susqueda en el cas del Ter, i a la Ribera de Cardós i a sobre d'Esterri d'Àneu, en el de la Noguera Pallaresa.

Camprodon va considerar que les instal·lacions d'Endesa són “vitals” per a la conservació d'algunes espècies amenaçades, perquè són un bon lloc de refugi al costat de cursos d'aigua, font de recursos pels ratpenats, que són insectívors. Això últim els fa molt útils: “Ajuden a regular l'equilibri ecològic i també són bons per als agricultors, perquè ajuden a controlar les plagues.”

Antoni Palau, biòleg del departament de medi ambient d'Endesa i impulsor del projecte, va avançar que la intenció és, d'aquí a uns mesos, analitzar nous enclavaments i en els ja estudiats “monitorar alguns paràmetres com la temperatura i la humitat” per ajudar a conservar els ratpenats. També es faran millores en punts concrets (noves obertures, millores d'accés, caixes niu) per facilitar que siguin un bon refugi per a aquests singulars mamífers fins ara relativament poc estudiats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.