Política

Josep Roselló i Pijoan

Exalcalde de Calonge i un dels més grans promotors urbanístics de la Costa Brava

“Vaig portar Fidel Castro de copes!”

“He venut i construït gairebé tot Platja d'Aro. No sé què he edificat, però he fet més de 5.000 escriptures”

“No sóc ni d'esquerres ni de dretes, només m'he limitat a guanyar-me la vida”

L'alcalde mític de la Costa Brava.
Així era com l'anomenaven a Madrid. Casat i amb dos fills, ha estat alcalde, vicepresident del Consorci de la Costa Brava i de l'Associació Catalana de Municipis. Personalitat infatigable, lector obstinat, no va dubtar el 2003 a fundar un partit, Ciutadans de Calonge i Sant Antoni, per enfrontar-se a CiU, el seu antic partit. Mai no ha perdut, com recorda, unes eleccions
He construït i venut per tot arreu. Coneix el Mas Nou, a Platja d'Aro, on hi ha el golf? El vaig comprar per cinc milions de pessetes!
Jo no volia ser alcalde ni de Platja d'Aro, ni de Calonge ni d'enlloc. Ja estava pels meus negocis. Parlant clar: jo preferia guanyar diners

Josep Roselló i Pijoan, exalcalde de Calonge, surt de la norma. Aquest veterà promotor i polític, de memòria prodigiosa i intel·ligència fina, tot i no tenir estudis, ha estat un referent, perquè, d'alguna manera, va ajudar a donar la imatge, discutible si es vol, que tots coneixem de la Costa Brava. Autodidacte i qüestionat per molts, Roselló es va saber moure per l'anterior règim i, després, més enllà de la Transició. De dretes per uns, cacic per uns altres, Roselló és i serà sempre un enigma.

És cert això que diuen que va conèixer Fidel Castro?
D'això fa molt de temps. Jo tenia poc més de vint anys!
A Cuba?
No, a Calonge. Castro també era jove. Un home alt, ben plantat i molt ben vestit. Es veia que tenia diners. Anys després em va enviar una caixa de cigars!
Castro, a Calonge?
En aquella època jo treballava al despatx de l'advocat Pou. En Pou era un home que convidava tothom. Sempre hi havia gent curiosa a casa seva. Es veu que va conèixer Castro al tren, van congeniar i el va convidar a casa a Calonge. Mira que senzill! Un dia Castro va voler anar de copes i el vaig portar a Sant Feliu.
Només de copes?
Siguem discrets... Va marxar i poc després van tenir lloc els fets de Sierra Maestra.
La seva és una història gairebé mítica. A qui no ha conegut, vostè?
Sí, ja té raó. He conegut, i conec, molta gent, fins i tot actors...
Com ara?
Per dir-ne un, David Niven. Volia comprar un mas a Calonge, però l'operació no va sortir.
D'això, se'n diu estar ben connectat!
Ja veu.
On no ha intervingut vostè amb els seus negocis immobiliaris?
A la Costa Brava? Em penso que he estat pertot.
Va arribar a l'alcaldia de Calonge el 1973 i va fer molts negocis durant el règim. Se'l pot considerar un franquista?
Jo, un franquista? Sap com em deia algun franquista?
Com li deien?
El Rojillo. Això és el que em deia un alt cap de la policia de Barcelona. Es veu que em va fer investigar. La meva família era republicana, de Sant Feliu, i jo era parent del president de la Generalitat a l'exili, Josep Irla.
Però la seva imatge s'hi associa.
Miri, vaig fer molts negocis durant el règim? Sí, és clar, i també en democràcia. He fet de manobre, vaig treballar en un banc i vaig fer de camioner a l'empresa de jardineria que va muntar el pare després de la guerra. He fet diners? Sí, bàsicament comprant i venent terrenys i, també, construint, i per això sóc franquista? Em vaig limitar a treballar. Res més.
Vostè va ser alcalde de Calonge, però va estar a punt de ser-ho a Platja d'Aro. És cert?
Sí, és cert. Però jo no volia ser alcalde de Platja d'Aro i menys de Calonge, de fet d'enlloc. Parlant clar: jo preferia treballar i guanyar diners que ser alcalde. Però el governador Victorino Anguera Sansó, que era mallorquí i que va morir fa un parell d'anys, em va oferir ser alcalde de Platja d'Aro. I ja sap com anaven en aquell temps les coses.
Com anaven?
Millor no dir que no. I, la veritat, ser-ho de Platja d'Aro tampoc em va desagradar. Ho va deixar escrit, però no em va arribar a nomenar. Juan Cargol va fer mans i mànigues per ser alcalde de Platja d'Aro i ho va ser.
I va haver d'acceptar ser-ho de Calonge?
I doncs! Em van recomanar acceptar-ho. No em feia cap gràcia, però no tenia opció... La veritat és que tenia obres parades i no em podia arriscar.
On va néixer?
A Sant Feliu de Guíxols, l'1 de desembre del 1929. Sóc ganxó, fill del Pere i de la Carmen. El meu pare era encarregat de Can Civils, un consignatari de vaixells i després va fundar una empresa de jardineria.
Quins són els seus primers records?
De petit, quan anava al convent de les germanes de la Divina Pastora, a Sant Feliu.
Diuen que era molt aplicat...
Amb sis anys vaig guanyar un premi escolar provincial, que em va donar en Durruti. Tres-centes pessetes!
Negociant fins i tot a l'escola!
No recordo haver cobrat mai els diners. També vaig anar a les Escoles Públiques, a la darrera planta de l'antic edifici de l'ajuntament. El dia que l'edifici va anar a terra jo era allà...
Què vol dir?
Era a la plaça amb la meva mare quan van caure les bombes. Vaig veure gent morta... Era el 1936, no recordo el dia. No va ser, però, el primer bombardeig. En el primer jo era al camp de futbol, un dijous a la tarda. Ho recordo com si fos ara. Érem uns 160 nois, potser més. Cap al capvespre vam veure un avió. Volien bombardejar la fàbrica del gas. No la van tocar. Van morir molts nens, molts [fa una llarga pausa emocionat]. Vaig estar dos dies amagat al bosc. Vam estar un temps a la casa Irla a Sant Feliu i després la família va anar a Platja d'Aro, amb els avis, que eren originaris de Romanyà.
El seu pare era republicà?
Sí, però no era milicià. Després de les primeres morts que va causar el comitè, unes deu o dotze, el pare va veure que matarien persones com els civils o els Descayre. Per això, el pare i altres els van ajudar a fugir a França. De fet, el meu pare va trair el comitè. Ja se sap: després dels bombardejos del Canarias com a represàlia s'ajusticiava gent.
Un cop el seu pare va fer això, es va passar al costat dels insurrectes?
No, no. Després va tornar, però va anar cap a Madrid, al centre, a la part roja que es deia, on va lluitar amb els republicans. Si hagués tornat a Sant Feliu l'haurien mort els seus! Va estar a Màlaga, Brihuega, Belchite i Brunete. Després de la guerra va ser condemnat a mort. Sort del Descayre, que era falangista, que el va anar a buscar, i el pare es va salvar.
Quan va començar a treballar?
Als setze anys, després de deixar els Hermanos, dels quals he de dir que no apreciaven els fills de la gent considerada d'esquerres. Vaig treballar al port comprovant les llistes dels vaixells. Després a Calonge, al despatx de l'advocat Pou, on feia de passant escrivint a màquina. Vaig estar-hi fins als 25 anys.
Per què va plegar?
Vaig veure que no tenia futur i vaig anar a treballar al Banc Hispà Americà, on guanyava unes 600 pessetes.
Com és que va plegar del banc?
Vaig tenir un accident de moto, a Cassà de la Selva. Em van soldar malament el fèmur i vaig passar per un autèntic calvari durant mesos i mesos. En aquest procés vaig perdre la feina i ja no vaig poder tornar.
Així, el futur Roselló negociant podem dir que es forma al despatx d'un advocat, amb els fonaments de lleis, i al banc, hipoteques i crèdits?
Es pot dir que una mica sí, no li falta raó, no.
De vostè es diu que és un home molt ben connectat. Com els va fer, els contactes?
Vaig anar a ajudar el meu pare. Teníem un camió per a l'empresa de jardineria i jo el portava. Treballant a l'empresa vaig conèixer molta gent, com ara Sánchez Bella i Rodríguez de Miguel. A la Costa Brava venia molta gent i molt important... i tots tenien jardí!
Què el porta a posar-se en el món de l'especulació immobiliària?
La necessitat. Vaig anar a treballar a Can Barceló a tant la peça per fer blocs per fer parets. Un dia El Pañero em va dir que es venia un olivar; el vaig comprar per vendre'l. Va ser la meva primera operació.
I aquí comença tot. On ha fet negocis, vostè?
Pertot. He construït i venut arreu. Coneix el Mas Nou, a Platja d'Aro? On hi ha el golf? El vaig comprar per cinc milions de pessetes! Les galeries comercials de Platja d'Aro, on vaig concentrar l'edificabilitat per donar peu a l'aparcament de la plaça d'Europa? Les vaig fer jo... De fet, mig Platja d'Aro és fet meu!
Doncs es va lluir amb els edificis del passeig...
No, això no. El primer edifici alt va ser una operació d'un belga i va ser un error. El Sun Tower, es diu l'edifici, un nyap. No s'haurien d'haver fet mai aquelles bestieses i menys amb l'orientació. Ombra a la platja a la tarda, on s'és vist!
Quants edificis ha construït?
Ni idea. Només li puc dir que he fet més de 5.000 escriptures. Però tot això, no es pensi, es va acabar amb un altre accident, aquesta vegada de cotxe. Vaig estar a punt de morir i vaig perdre molts diners, molts, i finques, que em van robar amb poders falsos! I de ric, res de res!
Va guanyar les eleccions del 1979, tot i que per als pactes es va haver d'esperar fins al 1981. Després ho ha estat per CiU, del 1983 al 1987, i del 1995 al 2003. Volia seguir d'alcalde per fer negocis?
No, i que diguin el que vulguin!
Doncs uns quants dels edificis que es van fer sent vostè alcalde tenen ordres judicials d'enderroc.
Tots estaven informats correctament pels tècnics i jo no els puc contradir, ni a ells ni al meu regidor d'Urbanisme.
De què es penedeix?
D'haver tirat a terra la casa Ribera de Palamós. Modernista, sap?
I per què ho va fer?
Era jove. Em van desafiar els de Palamós. Em van dir que no la podria tirar a terra. I jo la vaig tirar a terra per collons! Havia treballat en un banc i de camioner. Jo no tenia sensibilitat i només estava capficat en els negocis. Mal fet, mal fet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.