Política

Missatgera del no

Sáenz de Santamaría avança el rebuig a la consulta que Rajoy farà arribar per escrit en les pròximes hores

La Moncloa s'embolcalla amb la Constitució i desautoritza Margallo per haver admès l'èxit de la Via

La carta de Mariano Rajoy a Artur Mas està a punt d'arribar al Palau de la Generalitat. De fet, és possible que a hores d'ara ja hagi arribat. Però per amenitzar l'espera de set setmanes, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, avançava ahir el no rotund de l'executiu espanyol a qualsevol petició real o imaginària que hagi sortit del govern català. El primer no és a la possibilitat de celebrar una consulta. “La Constitució no la preveu”, reblava. La resposta no ofereix cap novetat, més enllà que es reitera hores després de la multitudinària manifestació de la Via Catalana i, sobretot, perquè busca desmentir les informacions periodístiques que darrerament suggerien l'existència d'un acord secret entre el president català i l'espanyol que inclouria “tolerar” que la Generalitat pregunti als ciutadans.

Després de negar de totes les maneres possibles les teories de conspiració de la premsa, el següent clatellot se'l va endur el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, que el dia anterior havia admès “l'èxit” de la cadena humana i instava el seu govern a reflexionar sobre el fenomen. La proposta Margallo incloïa una reforma del model territorial per trobar un millor encaix per a Catalunya. La número dos de l'executiu del PP va tornar a deixar caure que el ressò de la Diada no els ha impressionat gens ni mica i que la posició de La Moncloa és la de sempre: “Hem de fer complir la Constitució. Aquest és el nostre marge i no
ens en mourem.”

Reforma constitucional

El dret a decidir està exclòs a la Carta Magna, diuen, i el que és segur és que no hi ha intenció d'obrir el meló per encabir-lo. Ni per a això, ni tampoc per als retocs en matèria de llengua, cultu-ra i infraestructures que suggereix Margallo, i encara menys per al model federal que ofereix el PSOE per colar-se en el debat català amb un discurs diferent del del PP. Santamaría fins i tot va ironitzar amb el mosaic tan variat que hi ha, amb propostes de reforma que van des de la recentralització fins a l'autodeterminació.

Per extensió, tampoc no accepta que hi pugui haver un tracte diferenciat per a Catalunya en la discussió sobre la reforma del finançament. La multilateralitat és i serà la forma que utilitzarà l'executiu espanyol per negociar canvis en el model que es faran perquè toca –la llei marca una revisió quinquennal– i no perquè s'estigui pactant res d'amagat, rebla La Moncloa.

Ressaca de la cadena

Malgrat que la intenció del govern de Rajoy era passar per alt la Via Catalana, ahir no van poder evitar que l'assumpte monopolitzés la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Però davant l'allau de preguntes, les respostes de Santamaría van ser monolítiques: Rajoy només dialogarà amb Mas sobre com sortir de la crisi. I tot el que faci Mas que s'escapi d'aquests marges, acabarà al Tribunal Constitucional, va concloure per defensar-se de les crítiques dels que els acusen de ser massa tous.

De forma serena, però ferma, no podem ni desitgem fer una altra cosa que dialogar dins el marc de la Constitució. No ens mourem d'aquí
La reforma del finançament és un procés que s'ha de negociar de forma multilateral
Soraya S. de Santamaría
vicepR. del govern espanyol

Un ple del Congrés marcat per la Diada

Aquesta setmana, la cadena humana també ha passat pel Congrés dels Diputats, amb el benentès que el conjunt de forces catalanes han aprofitar la fita per reclamar al govern espanyol que escolti el clam de la ciutadania. Ja se sap, per boca de la vicepresidenta, que el PP està tant o més preocupat per “la majoria silenciosa” que es va quedar a casa, però tot i així el portaveu adjunt de CiU, Pere Macías, intentarà que Mariano Rajoy digui què en pensa, de la Diada, durant la sessió de control que es farà dimecres vinent. També Alfredo Pérez Rubalcaba l'obligarà a pronunciar-se sobre la situació política que, segons el socialista, s'agreuja per moments. Finalment, Teresa Cunillera, del PSC, preguntarà al ministre d'Interior sobre l'atac feixista a Blanquerna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.