Política

Montilla exigeix al PP que “demani perdó” i “reconegui el mal que ha fet” amb la catalanofòbia i recorrent l'Estatut

L'expresident de la Generalitat crida al diàleg entre Mas i Rajoy i assegura que subscriu la resolució conjunta basada en el manifest de Rigol

“Els referèndums de 'sí' o 'no' podrien polaritzar”, alerta Montilla sense parlar de si això tindria alguna conseqüència

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha exigit aquest divendres al PP que “demani disculpes” i “perdó” als ciutadans i que “reconegui el mal que ha fet” amb la seva “catalanofòbia” i amb el recurs de l'Estatut al Tribunal Constitucional. Per Montilla, aquella actitud dels populars és en gran part la responsable del conflicte que ara mateix viu Catalunya amb Espanya, i va contribuir a danyar “l'autogovern català i també la seva tan anhelada unitat de la pàtria”. L'expresident, que ha assegurat “subscriure” la resolució conjunta sobre el manifest de Joan Rigol que aquest divendres es vota al Parlament, ha aprofitat per recomanar a Artur Mas i Mariano Rajoy “diàleg i recerca d'aliances”.

Montilla ha protagonitzat aquest divendres al matí un esmorzar-col·loqui del Forum Europa Nueva Economia. Després de parlar de la situació econòmica i demanar al Govern que prengui mesures anticrisi, l'expresident de la Generalitat no ha dubtat a entrar de ple en el debat nacional. En primer lloc, però, ha volgut analitzar les causes de la situació actual en la difícil relació entre Catalunya i Espanya. I és aquí on ha apuntat directament al PP i a l'actual president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

“Els que van desprestigiar les institucions catalanes, van fer de la catalanofòbia una estratègia electoral i van presentar un recurs d'inconstitucionalitat després, ara haurien de demanar excuses i reconèixer el mal que han fet, no només a l'autogovern català, sinó a la seva tan anhelada unitat de la pàtria. I m'estic referint al Partit Popular”, ha sentenciat l'expresident, tot afegint que considera que la formació de Rajoy “es va equivocar i ha contribuït a generar un gravíssim problema que ara hem de solucionar”.

En el col·loqui posterior a la seva conferència, i preguntat per la qüestió, Montilla no ha dubtat en explicar que alguns populars “avui en privat diuen que es van equivocar” i ha convidat directament a Rajoy a “demanar perdó” pel que van fer. “Seria la millor manera d'encarar el diàleg i la solució”.

I és que Montilla confia, i molt, en la capacitat de diàleg entre els governs de la Generalitat i de l'Estat per encarar la situació que, ara mateix, preveu “de bloqueig que es pot allargar en el temps”.

Preguntat sobre si un referèndum podria crear fractura social, l'expresident ha preferit donar una resposta oberta. “Això és fer política ficció. Primer hem de veure si es fa la consulta. I després, depén de la pregunta, de com s'hi arribi, de si és pactada i acordada i de les respostes que tinguin, pot tenir un impacte diferent o no”, ha dit. Tot i apuntar que “els referèndums de “sí” o “no” podrien polaritzar”, Montilla no ha volgut parlar de si això tindria alguna conseqüència. Tant és així que ha posat d'exemple la consulta que ja es va fer als anys 80 sobre la OTAN.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.