Política

Mas reclama a la UE que no ignori el procés sobiranista

El president recomana a la Unió que atengui el moviment més “pacífic” i “il·lusionador” que viu el continent

Insta els catalans a perseverar en la “lluita pacífica” contra la campanya de la por

Artur Mas va entonar ahir una crida a l'autoconfiança dels catalans en el procés. “Si la gent vota llibertat, Catalunya serà lliure”, va defensar, tot refermant-se en la convocatòria de la consulta el 2014, l'any del tricentenari. Només cal, va suggerir, que la majoria favorable a l'estat propi perseveri. Convergència argumenta que la base democràtica i pacífica del procés en garanteix l'èxit. És a dir, si el suport a la independència se sustenta a les urnes sobre una gran majoria, serà imparable; malgrat la campanya de la por i la resistència dels estats membres de la Unió Europea a contradir la política del soci espanyol. Amb aquest argument, i abans d'aterrar avui a Brussel·les de viatge oficial, el president de la Generalitat va recomanar a Europa que es “fixi” en el procés sobiranista fora de la cotilla que representa afrontar un sacseig de l'statu quo com la independència de Catalunya.

Mas va defensar que el català és el “moviment” més “pacífic” i “il·lusionador” que es viu en tot el continent, amarat per la crisi econòmica. Per tot plegat va fer una crida a “no fer cas” de les declaracions apocalíptiques, encara que les formulin els portaveus de les institucions europees.

Mas va cloure així la celebració del dia de CDC a Igualada. Una jornada en què la direcció convergent no només va ratificar l'aposta sobiranista, sinó que es va desinhibir en proclames d'“independència” a les quals només es va resistir el mateix Mas, curós en la defensa lèxica de l'“estat propi”. El líder de CDC va justificar el viratge per la necessitat del partit d'ocupar la centralitat del país. “No som cap còpia, som l'original”, va etzibar Lluís Corominas, vicesecretari general de coordinació institucional. Era una resposta a l'avís de Josep Antoni Duran i Lleida que l'electorat preferirà el partit independentista genuí, ERC, que podria superar CiU, segons les enquestes. Malgrat els riscos electorals i les reticències del líder d'Unió, CDC empeny la federació nacionalista cap al vot favorable a un estat català, que vol dins la UE. “Estem decidits a construir el triomf del sí, a guanyar la independència”, va sentenciar el secretari d'organització, Josep Rull.

La direcció d'Unió, però, no es desvia de la defensa de la tercera via de Duran. Una delegació dels socialcristians va assistir ahir a l'alderdi eguna del PNB, que, curiosament, coincidia amb la celebració del dia de CDC. Des de Foronda, Ramon Espadaler va al·legar que la proposta del líder del seu partit s'assembla “com un ou a una castanya” al federalisme del PSC, perquè no vol garantir la continuïtat d'Espanya, sinó la de Catalunya com a “nació” amb més protecció a la llengua, la cultura, la projecció exterior i un model de finançament “just”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.