Política

Rajoy: “No ataco el català i no maltracto Catalunya”

El president espanyol rebat a CiU que ell “no perjudica el català a les aules ni a fora, ni imposa cap cotilla lingüística”

Es vanta del premi d'una inversió de 1.400 milions quan Mas “ni fa pressupost”

Mariano Rajoy viu el debat del greuge amb Catalunya tan a la defensiva que fins i tot es va presentar ahir al Senat com un combatent de la “veritat oficial” tot i ser el president espanyol que habita en l'oficialitat de La Moncloa. “Jo vull dir la veritat en seu parlamentària, perquè la gent també té el dret de sentir altres veritats que no siguin les veritats oficials”, va reivindicar Rajoy en resposta al senador de CiU Josep Lluís Cleries. I va passar a desmuntar el que entén com la veritat instal·lada en “prejudicis i greuges injustos”. “No s'ataca el català, ni en l'ensenyament ni en cap altre àmbit, ni es perjudica la seva presència a les aules ni fora d'elles, ni s'imposa cap mena de cotilla lingüística, com tampoc no es maltracta Catalunya amb les inversions”, va esgrimir Rajoy en un crispat duel verbal de sobretaula.

El senador Cleries obria el foc invocant que la inversió del pressupost de l'Estat no compleix el 18% del PIB de la disposició addicional tercera perquè es queda en el 9,6%. “A aquest ritme inversor ens caldran 164 anys perquè l'Estat compleixi, ens agafarà una mica grandets”, va ironitzar el senador de CiU. “No creu que fractura i separa?”, li va etzibar.

Aprofitant que la sessió de control al govern que té lloc al Senat regala més temps de rèplica, Rajoy va recollir el guant fent mofa de l'al·lusió de Cleries a la variant de Vallirana. “Tingui la seguretat que m'ocuparé de la variant del seu poble, però també del corredor mediterrani, l'N-II, l'accés al port de Barcelona, com abans m'he ocupat del TGV fins a la frontera francesa o el Prat”, es va vantar Rajoy. I va xifrar la inversió al Principat en 1.400 milions, insistint que la partida de Foment és “el 122,7% sobre la mitjana estatal”.

En veure que el senador de CiU burxava en la lletra petita del pressupost del 2014 que es tramita al Congrés, el president espanyol no va desaprofitar la pilota plantada per atacar Artur Mas de retruc. “No entraré més en els pressupostos perquè hi ha qui ni tan sols presenta pressupostos, això sí que és una irresponsabilitat de primer ordre!”, va etzibar, amb la consegüent ovació dels senadors del PP. I es va acomiadar amb una màxima: “Separar i dividir els catalans entre si i amb la resta és un mal assumpte, i dir la veritat és un bon assumpte. I el primer dret que té tothom és que se li digui la veritat, i no ser confós com sempre amb prejudicis i greuges.”

LA FRASE

M'ocuparé de la variant de Vallirana, i també del corredor mediterrani com he fet amb el TGV i el Prat
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

CiU i ICV avalen l'autodeterminació d'ERC amb crítica

El Congrés va presenciar ahir que el front català és capaç de votar unit a Madrid a favor del dret a l'autodeterminació a pesar d'esbroncar-se per la conveniència de fer-ho. Arran d'una proposició no de llei que ERC firmava amb BNG i Amaiur, CiU i ICV van votar a favor de la PNL –rebutjada pel PP i el PSOE– amb retrets als republicans per “anar per lliure” sense el Parlament.

L'atzucac va dur CiU a demanar votar per separat els tres primers punts de la PNL (genèrics a favor de l'autodeterminació i votats a favor) i els dos últims (que fixaven percentatges per convocar el referèndum i l'obligació de proclamar la independència si el sí supera el 50% i en els quals es va abstenir). “És molt fàcil rebentar, és molt difícil construir”, avisava Jordi Jané (CiU) citant Espriu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.