Política

Unió veu espai electoral per a la tercera via i reclama una pregunta plural

Pelegrí acusa Camacho i Rivera de provocar “crispació” al carrer i al Parlament

Admet que la relació amb Convergència és “millorable”

La direcció d'Unió considera avalada l'aposta per la tercera via en les enquestes. El secretari general dels socialcristians, Josep Maria Pelegrí, va apuntar que un 40% rebutja la independència i la unió a Espanya en els termes actuals. “Hi ha un gruix de població que segurament, segons interpretem nosaltres, no s'identifica amb cap de les propostes plantejades”, va afegir Pelegrí. I això els fa “refermar”, va dir, la posició que abandera Josep Antoni Duran i Lleida i que ha obert un front de discrepància amb CDC. Els socialcristians reclamen una pregunta al màxim d'unitària i “plural” possible per a la consulta. I culpen el PP i C's de provocar “crispació” al Parlament i en la societat.

El mateix president de la Generalitat, Artur Mas, va insistir dimecres que l'única via és el full de ruta aprovat pel Parlament per tirar endavant la consulta. Tot i això, divendres Duran va insistir en el camí del mig, i ahir ho tornava a fer Pelegrí. La direcció dels socialcristians rebutja alinear-se amb el bloc unionista. “No tenim com a objectiu garantir la unitat d'Espanya”, va insistir el secretari general d'Unió. Però també marquen distàncies amb CDC i ERC per la pregunta de la consulta, tot i que alhora reiteren el suport al programa electoral de CiU i a l'acord de governabilitat rubricat amb Oriol Junqueras. Segons Pelegrí, la pregunta ha de garantir la unitat i “pluralitat” dels partits. Una posició que dista de l'enunciat sobre el sí o el no a l'estat propi o a la independència que propugnen CDC i ERC.

Pelegrí, de fet, va admetre que la relació amb els convergents és “millorable” com “tot en aquest món”, i va negar que CDC hagi plantejat “formalment” a Unió la proposta de tancar una candidatura unitària pel dret a decidir amb ERC per a les pròximes eleccions europees, ni tampoc la inclusió de Reagrupament.

Convençut que els ciutadans han de poder decidir entre el “blanc” i el “negre”, Pelegrí va culpar el govern espanyol de generar “crispació” amb el seu “immobilisme” respecte a Catalunya. Segons Unió, el PP i C's provoquen una “tensió excessiva” en la societat i a l'hemicicle. La junta de portaveus de la cambra abordarà avui el conflicte del darrer ple. Passat el 12-O, Albert Rivera va convidar ahir les plataformes espanyolistes a participar en un altre acte el 6 de desembre, Dia de la Constitució.

Mas: “És més fàcil comptar vots”

“És més fàcil comptar vots que comptar manifestants.” El president de la Generalitat, Artur Mas, va tornar a reclamar la consulta després de la manifestació del Dia de la Hispanitat i el ball de xifres d'assistents a la concentració de la plaça Catalunya. Mas va defensar que el futur del país s'ha de dirimir a les urnes i no al carrer, on la concentració de dissabte va ser “d'una dimensió molt més reduïda” que la Via Catalana per la Independència. Després que el conseller Felip Puig opinés que prefereix una consulta pactada el 2015 que una de conflictiva el 2014, ERC va reiterar ahir que la votació s'ha de fer l'any vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.