Política

Patent de paper mullat

Un veí de Roses prova d'apoderar-se de la patent de l'estelada i pretenia cobrar per la seva utilització

L'oficina de patents ho descarta perquè es tracta d'un símbol de domini públic

José Manuel Blázquez, més conegut a Roses com a Willy, va tenir ahir un efímer moment de glòria quan va córrer la notícia que havia patentat el disseny de l'estelada. Blázquez era ahir una de les persones més buscades a Roses, i finalment va ser localitzat al municipi veí de Palau-saverdera, on té el domicili. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Blázquez afirmava que s'havia aprofitat d'un buit legal i que des del 30 de setembre és l'únic propietari del disseny de l'estelada. En les mateixes declaracions advertia que a partir d'ara el disseny de la bandera independentista catalana “té propietari” i que qui comercialitzi productes amb el seu disseny “haurà de passar per caixa” com passa amb qualsevol altre disseny que estigui registrat. Hi afegia que en cap cas s'oposarà que es continuï fent un ús públic de l'estelada, però que sí que es reserva el dret d'actuar legalment contra les empreses que la distribueixen. El mateix passa amb els ajuntaments que exhibeixen la senyera, “amb els quals s'haurà d'arribar a un acord econòmic” perquè ho continuïn fent.

A mitja tarda, però, la mateixa Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) va confirmar a l'ACN que l'intent de Willy era de poc recorregut, ja que descarta que l'estelada sigui susceptible de ser registrada o patentada perquè es tracta d'una bandera i un símbol de domini públic. El frustrat propietari del disseny afirmava que havia rebutjat sucoses ofertes per comprar-li la patent i deia que no el movien interessos polítics. Per si de cas, però, la premsa espanyola ja titulava ahir que “un antiindependendista detenia els drets de l'estelada”.

Detectiu privat

Amb suposats negocis que el situen indistintament a Roses, Palau-saverdera i Empuriabrava, Blázquez no ha deixat rastre com a empresari d'èxit en aquests municipis. En canvi, amb el sobrenom de Willy, a Roses se'l recorda com un personatge tèrbol per haver estat –entre altres activitats– detectiu privat, gerent de bar i cultivador de gírgoles. En diverses ocasions –l'última, la primavera passada– José Manuel Blázquez va presentar sense èxit la seva candidatura al càrrec de jutge de pau a Roses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.