Societat

El ministeri d'Educació canvia per sorpresa els requisits per accedir al complement del govern a les beques Erasmus

Només hi podran accedir els beneficiaris d'una beca general el curs passat

La mesura arriba quan la majoria d'estudiants ja són a l'estranger

El govern espanyol ha anunciat una modificació dels requisits per accedir complement que donava als estudiants del programa Erasmus (uns 150 euros al mes) per la qual restringeix aquest ajut als beneficiaris d'una beca de caràcter general concedida pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport durant el curs 2012-2013. És a dir, a aquells hagin estat exempts del pagament de la matrícula el curs passat.

La decisió arriba quan la majoria dels estudiants seleccionats per les universitats ja han marxat a l'estranger sense conèixer el nou requeriment.

El departament encapçalat per José Ignacio Wert defensa que l'objectiu d'aquest canvi és “garantir que l'aportació arribi als estudiants participants al programa comunitari de mobilitat amb ingressos més baixos”. En un comunicat, el ministeri afegeix que d'aquesta manera es prescindeix de les “ajudes lineals que no responen a necessitats econòmiques dels estudiants”.

El complement que atorga el ministeri està contemplat als Pressupostos Generals de l'Estat i, el 2013, compta amb una partida de 15.292.000 euros. La quantitat, segons s'indica des d'Educació, Cultura i Esport, puja fins als 18 milions d'euros als comptes previstos per l'any que ve i, per tant, augmenta un 17,88%.

El ministeri justifica aquesta revisió dels criteris a l'hora d'assignar aquesta aportació amb l'argument que els darrers dos anys hi ha hagut “força renúncies a les ajudes Erasmus dels fons europeus per part d'estudiants que havien estat seleccionats per ser beneficiaris de dites ajudes per no comptar amb mitjans econòmics suficients”.

Així, segons Educació, a partir d'ara els complements podrien arribar als 300 euros. I és que, des del seu punt de vista, per tal que l'ajuda tingui sentit, la quantitat ha de ser superior a la de cursos anteriors per tal que qui de debò es trobi en una situació econòmica pitjor pugui beneficiar-se'n.

Els programes europeus de mobilitat universitària Erasmus van néixer fa vint-i-sis any i de mitjana envien uns 30.000 alumnes a estudiar a l'exterior un quadrimestre o un curs sencer. Aquestes beques tenen un component bàsic i principal (despeses de manutenció, viatge i allotjament) d'uns 115 euros al mes que prové dels fons de la UE. Un segon component són les ajudes complementàries dels governs autonòmics, que segons assenyala el ministeri, s'han anat reduint i fins i tot suprimint els últims anys. La tercera aportació complementària és la del ministeri, d'uns 150 euros mensuals de mitjana que acostumaven a arribar en dos lliuraments –Nadal i final de curs– i no cada mes.

Aquest complement es dividia fins ara en dues parts: una “lineal” a la que accedien tots els alumnes, sense tenir en compte la renda, i una part “específica” per als estudiants amb rendes baixes. La primera d'aquestes, d'uns cinquanta euros, és la que s'elimina ara en favor de la segona, que d'aquesta manera es pot elevar fins a un màxim de 300 euros al mes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia