Successos

policial

Els fets de Figueres, un cas aïllat i no un repunt violent

L'Ajuntament i la Generalitat insisteixen que la ciutat viu en “absoluta normalitat” i que la delinqüència a la zona no ha augmentat

El nombre de delictes cau un 7,6% en un any

L'Ajuntament de Figueres i la Generalitat en bloc, amb l'assentiment dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, van voler donar ahir una imatge de tranquil·litat a la ciutadania a l'acabament de la junta de seguretat local. “La ciutat està en absoluta normalitat”, va afirmar l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. En la mateixa línia es va mostrar del delegat del govern, Eudald Casadesús, que va destacar que el crim de Tots Sants i els aldarulls ocorreguts posteriorment als domicilis del clan Cortés “són un fet extraordinari i lamentable”. En aquest sentit, Casadesús va voler deixar clar que es tracta d'un fet puntual, ja que “les dades estadístiques són en general bones”. És per això que diu que “els Mossos d'Esquadra són al barri per mantenir aquesta tranquil·litat”. “Hi ha totes les forces policials necessàries per mantenir l'ordre i la seguretat”, afirma el delegat del govern, que sentencia que “mostra d'aquesta eficàcia és la ràpida actuació que va tenir la policia el dia del crim”. Sobre aquestes estadístiques de delinqüència es va manifestar el cap dels Mossos d'Esquadra de la regió policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, que va fer públic que els delictes contra el patrimoni s'han reduït un 10% aquest any, respecte al període del gener a l'octubre de l'any passat. Es tracta dels delictes de robatori i delictes amb violència i força, entre altres. Pel que fa a la resta, Belenguer assegura que el nombre total de delictes ha caigut un 7,6% respecte a l'any passat, fet que suposa “una reducció molt elevada dels fets delictius”.

Tendència a la baixa

El delegat d'Interior de la Generalitat a les comarques gironines, Albert Ballesta, va anar més enllà, i va destacar que aquesta tendència a la baixa no s'ha produït només aquest any, sinó que ja fa temps que s'observa.

De la seguretat en va tornar a parlar l'alcaldessa de Figueres, que reconeix que al barri de Sant Joan sí que hi ha “preocupació” pels fets ocorreguts, que han provocat que les mateixes famílies gitanes hagin demanat protecció i que es mantingui el dispositiu policial. Un neguit que també s'ha traslladat a les escoles on van els fills dels diversos clans gitanos; en tot cas, Felip diu que també s'està vetllant per la seva seguretat. En aquest sentit, el cap de la Guàrdia Urbana, Josep Maria Riera, assenyala que “s'està fent una tasca de proximitat barri a barri i a tota la ciutat perquè la ciutadania tingui una sensació objectiva de seguretat.

LA FRASE

Les famílies gitanes ens demanen que es mantingui el dispositiu de seguretat, i ho farem ‘sine die'
Marta Felip
alcaldessa de figueres

La família de la víctima també marxa

Els familiars de Santiago Gabarre Sarrailh, mort a trets per Juan Fernández Cortés el dia de Tots Sants davant del cementiri de Figueres, ja han marxat cap a Poçan, on tenen previst enterrar el cos del seu familiar. Ho van fer dimarts pels volts de les set de la tarda. Així doncs, almenys durant uns dies, tal com dicta la llei gitana, el clan Gabarre estarà de dol i tots en grup han marxat de Figueres i dels pobles del voltant. El mateix divendres del crim ho van fer els del clan Cortés, però aquests, per por que membres del clan Gabarre vengessin la mort del seu familiar. Tot i així, el dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana mantindran els efectius desplegats a la ciutat. La Guàrdia Civil també manté vigilància a la frontera per controlar l'arribada del clan Gabarre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia