Política

Els impostos sobre els pisos buits i els envasos de begudes s'ajornen

Les dues figures s'estan discutint en un àmbit intern de les conselleries i entre CiU i ERC

El que grava els envasos es va intentar aplicar sense èxit a les Balears

El pressupost per l'any 2014 no incorpora dos dels impostos que podrien haver generat més recels entre els afectats: pisos buits i envasos de begudes. CiU i ERC han estat estudiant fins a l'últim moment la possibilitat d'aplicar-los durant aquest exercici, però finalment han decidit ajornar-los perquè no han trobat prou consens. Això, però, no significa que els hagin aparcat. Les dues formacions continuen mirant si són viables i els departaments implicats també estan elaborant uns exhaustius informes.

El mes d'abril, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar que s'estava preparant un nou tribut per gravar els bancs, les promotores immobiliàries i altres ens jurídics que tinguessin pisos buits. L'objectiu era evitar la desocupació permanent d'habitatges i incentivar el mercat de lloguer. Aquesta mesura només s'havia d'aplicar en una setantena de municipis –principalment de l'àrea metropolitana de Barcelona– que tenen una alta demanda acreditada d'habitatge social i no afectava els propietaris privats.

Un dels primers a reaccionar-hi en contra va ser el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que va assegurar que no veia “prudent” l'impost i va instar el govern català a estudiar a fons tota la problemàtica. Els promotors també es van queixar d'aquest escenari i van recordar que hi ha massa esculls fiscals perquè la mesura sigui efectiva i faci que hi hagi més pisos en el mercat de lloguer.

L'altra figura tributària, la dels envasos, tampoc no està exempta de polèmica. En un primer moment, CiU i ERC volien crear un impost sobre les begudes amb excés de sucre i calculaven recaptar uns 22 milions. Però el sector de les grans distribuïdores es va queixar i també es va comprovar que alguns països, com ara França i Dinamarca, l'havien intentar implantar i no se n'havien sortit.

Enfront d'aquest panorama van buscar una alternativa i es van fixar en el tribut sobre les begudes, que les Balears també estava analitzant. En el cas de les Illes, però, ha resultat un fracàs estrepitós perquè alguns empresaris van denunciar que podria costar 400 euros per família a l'any i, fins i tot, van amenaçar de portar l'afer als tribunals. El govern de Bauzá l'ha acabat descartant.

Si finalment la Generalitat decideix tirar endavant aquests dos nous impostos, la intenció seria tramitar-los a través d'unes lleis pròpies.

Una trentena de microtaxes al pressupost

La llei d'acompanyament dels comptes pel 2014 preveu la creació d'una trentena de noves microtaxes, la qual cosa suposarà que els ciutadans hagin de pagar per algunes gestions de l'administració que fins ara eren gratuïtes: renovació de la targeta sanitària: sol·licitud de subvencions al Departament de Cultura; emissió d'informes d'estrangeria o mediacions de la Generalitat en casos de conflictes laborals. També hi ha altres figures que experimenten un increment, com ara la matrícula a l'escola oficial d'idiomes. En total, el Departament d'Economia estima que s'aconseguiran uns 43,7 milions amb aquestes petites taxes. En aquest capítol també s'inclou l'eurovinyeta, que es començaria a aplicar en l'últim trimestre del 2014 a l'eix transversal i per a camions de dotze o més tones. Segons les previsions de Territori i Sostenibilitat, la iniciativa suposaria una recaptació de prop de deu milions anuals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia