Societat

Lluís Mateu

artista

“Hi ha gent molt trempada, a Salt. Ens en sortirem”

participació “És molt maco quan l'empenta de fer coses surt de la gent. És una força molt gran” obra “He trobat un llenguatge [artístic] de què estic molt content, que em fa reviure les ganes de crear” independència És un procés molt interessant, que m'il·lusiona. Per als que tenim certa edat, és un regal poder viure aquest moment històric”

L'artista saltenc al seu estudi. Darrere seu, es pot veure part del muntatge de l'obra en que treballa actualment, ‘1714 Dirupta sed invicta'
En general, tota l'obra que he anat fent al llarg dels anys ha estat per reflexionar sobre les situacions de la vida, la societat de cada moment, i explicar com veia jo les coses
A Salt, ens ha desbordat una mica el ritme amb què ha arribat la immigració. Ha crescut d'una manera massa sobtada que no ens ha permès assumir-ho fàcilment

Aquarel·lista, dibuixant, escultor, caricaturista, escenògraf, ninotaire, il·lustrador... Lluís Mateu ha experimentat amb tota mena de materials, textures i tècniques en els cinquanta anys de la seva vida artística. També s'ha implicat activament en la vida social del seu poble de tota la vida, Salt.

Ha experimentat amb infinitat de tècniques i materials. On se sent més còmode?
Va per èpoques i sempre m'he sentit còmode amb el material que he fet servir. Depèn del moment. I m'imagino també que de l'edat.
Aquest any n'ha fet setanta. Encara li queda passió per crear?
I tant! Ara mateix, estic passant una etapa creativa que m'il·lusiona molt. Estic treballant una obra per a Les Bernardes. L'obra es titula 1714 Dirupta sed invicta, que vol dir ‘Arrasada però invencible'), en què expresso la meva opinió sobre la guerra de Successió. He trobat un llenguatge de què estic molt content. I això em fa reviure les ganes de crear.
En aquesta il·lusió té a veure la relació de l'obra amb el procés que viu Catalunya?
Sí. Exacte. És un procés molt interessant, que m'il·lusiona molt. Per als que tenim certa edat, és un regal poder viure aquest moment històric. Sóc crític amb moltes coses, però m'interessen el moviment i la manera d'entendre Catalunya i el que volem fer.
Veu la independència possible?
Sempre he pensat que ho podrien veure els meus fills o els meus néts. Però ara ho tenim aquí al davant, a tocar, i dius: “Ostres, va de debò això, eh?” Il·lusiona. Sobretot la participació ciutadana.
La base popular és la força del procés?
És el súmmum! Des de l'Estatut i cada dia més, hi ha una efervescència natural molt autèntica. I els polítics que no ho han acabat d'entendre haurien de fixar-se en tota la gent que hi ha al darrere. La manifestació de més de 400 quilòmetres del setembre passat [la Via Catalana], per exemple. La dimensió de tot plegat és importantíssima. No ho poden ignorar.
Ha estat un activista cultural i s'ha implicat en tot allò que passava al seu poble, però no s'ha dedicat mai a la política activa. Per què?
Bé prou que m'ho han ofert! Però no ho he volgut mai, en absolut. Que quedi clar: no he tingut dedicació política, però això no vol dir que no tingui opinió política. He estat simpatitzant d'alguna idea política, però he volgut ser lliure.
L'exalcalde de Salt Xavier Corominas el va nomenar artista oficial. L'actual alcalde, Jaume Torramadé, diu que la seva obra ha influït en la quotidianitat de gairebé tots els saltencs, L'exalcalde Salvador Sunyer només diu lloances sobre vostè. No tem que tant reconeixement li emboiri l'autocrítica?
Bé, anomena gent que ha cregut en mi i en el que he fet. També n'hi ha que m'han ignorat. Jo he fet el meu camí. He mirat de fer les coses de manera que des del meu punt de vista estiguessin ben fetes. Aquesta és l'autocrítica que m'imposo.
De tota la seva obra, de què està més satisfet?
M'agrada l'etapa de les escultures, com ara les del pla dels Socs o les Llúdrigues de la plaça de la Vila. I m'agrada perquè van ser unes feines de participació, en què la gent del poble havia de posar-hi ganes de treballar i de fer. Es van fer en un ambient concret —parlem dels anys vuitanta— de responsabilitat i col·laboració de tothom.
Les llúdrigues s'han convertit en tota una icona de Salt.
I tant! Però la veritat és que quan vaig fer les primeres van passar desapercebudes quinze o vint anys. Va ser llavors que, no sé per què, van anar agafant rellevància.
Vostè dóna molta importància a la participació popular. Ho comentava quan parlàvem del procés sobiranista de Catalunya, i ara hi torna pel que fa a l'activitat artística.
És que és molt important. És molt maco quan l'empenta per fer les coses surt de la gent. És una força molt i molt gran.
La participació de la gent va ser fonamental per crear i fer rutllar una capçalera història a Salt, la revista La Farga.
Sí. Érem una colla i tothom feia una feina o altra. Cadascú assumia un paper, però érem tots iguals. La nostra única pretensió era anar explicant les activitats de Salt i, de tant en tant, demanar articles d'opinió a algú. En aquella època i durant quinze o vint anys [la revista
va néixer el maig de 1979], involucràvem artistes concrets, com ara Paco Torrers Monsó, Carles Vivó..., perquè ens fessin portades, il·lustracions, etcètera. No disposàvem de gaires diners, però hi havia un esperit de col·laboració de la gent molt interessant.
Darrerament, la revista ha passat una molt mala època per raons econòmiques. Troba a faltar implicació institucional?
Van molt prims de diners. Amb els temps que corren han caigut molt els anunciants. Les institucions també han frenat les ajudes. Si es vol que tiri endavant, han de posar-hi molta imaginació, i ho fan. Hi ha un equip que penca fort.
Encara hi col·labora amb l'acudit del Bugarac cada mes, i d'altres coses. El Bugarac és la versió més crítica de Lluís Mateu cap a la societat en què vivim?
Sí. Hi exposo la meva visió crítica de les situacions socials i tot això.
És la crítica, també, l'eix fonamental de la resta de la seva obra i un motiu per crear?
No necessàriament. En general, tot el que he anat fent ha estat per reflexionar sobre les situacions de la vida, la societat de cada moment, i explicar com veia jo les coses. Durant la Transició, per exemple, vaig estar compromès amb l'Assemblea Democràtica d'Artistes i sí que fèiem un tipus de pintura crítica amb el moment en què estàvem, però hi ha hagut moltes etapes.
I el moment actual del poble? Com veu Salt?
A Salt, ens ha desbordat una mica el ritme amb què ha arribat la immigració. Ha crescut d'una manera massa sobtada que no ens ha permès assumir-la fàcilment. Crec, però, que es va sedimentant a poc a poc. No vull pas dir que hi hagi una integració total, però sembla que ja no hi ha aquella cosa convulsiva d'anys enrere, amb malestar i problemes. S'ha anat normalitzant, i això és bo.
La pobresa i l'habitatge s'han convertit en temes molt importants.
Segur que els serveis socials fan molta feina. Resoldre els problemes socials és feina dels polítics. Per això hi són, no? Sempre, és clar, amb la societat civil participant.
És optimista sobre el futur de Salt?
Sí que ho sóc. Potser no hauríem volgut les coses tal com han anat —em refereixo a aquest creixement massa sobtat—, però hi ha gent molt trempada i tot s'anirà arreglant.
Veu en perill la identitat històrica del poble a causa d'aquesta vinguda massiva de persones de fora?
Això de la identitat de Salt, la gent de sempre, del Salt bonic... és una mica un romanticisme, també. La realitat és que les coses canvien. Queda un reducte d'aquell Salt de tota la vida, però entre tots hem de fer l'esforç d'adaptar-nos a la situació que hi ha. Si no, patirem molt. S'han d'assumir les coses com són
i mirar que es facin tan bé com sigui possible perquè la integració sigui molt gran. Però aquesta situació no afecta només Salt. Hi ha molts pobles que s'hi troben, amb més o menys intensitat.
El teatre popular, a Salt, ha estat un factor de reforç de les relacions socials entre els saltencs. De fet, vostè mateix va formar part de l'agrupació teatral E.S.T.I.L, en què ha fet de director, actor, escenògraf, i també va ser als inicis d'El Talleret de Salt.
Quan era a l'agrupació escolta de Salt, una de les activitats ja era el teatre. Hi havia ambient de gent molt interessant. Érem joves. Fèiem teatre popular, teatre selecte i teatre experimental, que en dèiem nosaltres. Cada mes i mig fèiem una obra. En tinc molt bons records.
Ara, El Canal, un equipament teatral que ha de donar una dimensió internacional a Girona i Salt, pel que fa al teatre, pot ser un nou recurs per fer poble?
Penso que no té res a veure. El teatre de què em parlava abans naixia de la base, de la gent, de les ganes de fer i dir coses. El Canal pot estar molt bé, però té un caire més institucional. No crec que sigui comparable. Per mi, és totalment diferent.
Va dirigir l'escola municipal de belles arts durant quinze anys (des del 1990 fins al 2004). Quins records en guarda?
Molt bons! Era un projecte nou, amb noves activitats. Es feien moltes coses per a gent jove. Després, es va canviar la idea i es va fer també per a adults. A més de la pintura, vam posar l'activitat de ceràmica i d'escultura de pedra; era l'únic lloc de la província on es feia. Venien alumnes de tot arreu. Es pretenia desvetllar la creativitat. Hi havia qui venia a passar l'estona, però també gent que venia per adquirir uns coneixements i després tenir una evolució pròpia en el món de l'art. Va ser una molt bona etapa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]