Llibres

assaig

jordi marrugat

Maragall, poesia i societat

Joan Maragall: avui dia, aquest simple nom fa emergir de la memòria col·lectiva uns temps en què la poesia era una necessitat i un referent social. Els poetes ocupaven el centre del debat cultural; creaven una llengua moderna i eficaç; construïen la nació; donaven forma, consciència i sentit a la condició humana. Jordi Castellanos, en analitzar la poesia de Maragall i la profunda influència que ha tingut, conclou: “El creador de la poesia moderna a Catalunya és el creador de la nació catalana.” Per això Maragall “és imprescindible per a tots nosaltres”.

Aquest llibre demostra un cop més que Maragall va conèixer amb una singular profunditat tots els aspectes de la cultura i la societat del seu temps. I va prendre-hi posició. Va comprometre-s'hi en el sentit més ampli de la paraula –no pas dins d'una estreta limitació personalista, de partit o de classe–. Per això l'obra maragalliana permet als estudiosos explicar tota una societat, tot un temps, tot un país. Alhora que il·lumina aspectes menys contingents de la condició humana: el funcionament lingüístic de la consciència, el valor col·lectiu de la paraula, els lligams entre llenguatge i univers. Tot això es troba en els textos de Joan Maragall sense forçar-los, com sovint es veuen obligats a fer amb tants autors les arbitrarietats teòriques i comparatistes, els estudis culturals o la fanfarroneria patriotera.

Coneixent com ningú la complexitat de la seva obra, els organitzadors del I Congrés Internacional Joan Maragall van potenciar la mirada pluridisciplinària envers aquesta figura. Avui, les actes d'aquell congrés ens ofereixen una imatge complexa i diversa de Maragall. Josep Fontana obre el volum introduint-nos divulgativament als nuclis històrics de l'època maragalliana: el naixement del catalanisme i els conflictes socials. Reprenent-ho, Margarida Casacuberta aprofundeix l'estudi de la participació de Maragall en la política i la cultura del catalanisme en un capítol, Pàtria i ciutat, dedicat a la lectura cívica, nacional i ciutadana del poeta.

En aquestes actuacions d'intel·lectual compromès, el mateix Maragall explicita que el centre de la seva activitat l'ocupa la llengua pròpia, “ànima i símbol del catalanisme”. La forma que n'adquireix l'ús total i la plena consciència és la poesia, que exerceix funcions capitals per a l'individu lector i per a la societat amb què s'imbrica. Són presentades en el capítol Poesia versus poètica, que recull vuit comunicacions d'enfocament i valor divers –entre les quals pren gran rellevància Nausica i Jorge León fa una aclaridora anàlisi de la influència de Maragall en Antonio Machado–. Mentre que el capítol Una literatura entre l'art i la música, en un acostament a la idea wagneriana i finisecular d'art total, posa la paraula escrita maragalliana en relació amb els mons teatral (Gallén i Gibert) i musical (Calmell i Farré). Aquí sorgeix també, necessàriament, l'estret lligam entre art, societat i catalanisme naixent.

Es dibuixa així un Joan Maragall actualíssim –postmodern pel que té, segons l'enfocament adoptat, de modern, d'acumulació de dades no interpretades o de lectura sense voluntat de comprensió històrica i filològica; o bé, en conjunt, d'esfilegassat–. Un Maragall deutor del desenvolupament dels estudis literaris en les darreres dècades i ja molt diferent del que ens llegaren altres períodes històrics. En el capítol Maragall després de Maragall poden repassar-se aquests altres Maragalls: el que construïren els noucentistes com a oposició al seu projecte (Josep Murgades, Marcel Ortín); el de les lletres espanyoles de postguerra (Adolfo Sotelo), o el de la Catalunya clandestina i els inicis de la construcció de la història de la literatura catalana (Joaquim Molas, Joan-Lluís Marfany).

Llegir Maragall és reviure un món d'harmonies lingüístiques, visions il·luminadores, complexos sabers i relacions tenses entre història i poesia, acció i consciència, societat i paraula, natura i cultura. És un deure, una necessitat i una lliçó per al present. En casos així, l'ajuda d'estudis com alguns dels que inclou aquest llibre és sempre un servei generós, primordial, impagable.

Maragall. Textos i contextos
Glòria Casals i Meritxell Talavera (coordinadores)
Editorial: UAB Bellaterra, 2013 Pàgines: 390 Preu: 20 euros
En viu
Joan Maragall Gorina ha esdevingut un dels grans clàssics de la literatura catalana moderna, només comparable, per qualitat i carisma, amb Verdaguer. Fent un pas endavant al romanticisme, l'expressió senzilla i la reflexió el fan plenament vigent. Sovint se l'intenta manipular des de sectors reaccionaris, però la seva obra ofereix múltiples lectures, mai esbiaixades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.