Societat

salut

Salut manté una despesa inferior a la de fa vuit anys

El pressupost destinat a sanitat serà el mateix que l'any passat

La inversió per càpita continua sent inferior a la de 2006

Ruiz garanteix als professionals que no els demanarà més sacrificis

El pressupost del Departament de Salut per a l'any vinent serà de 8.290 milions d'euros, una quantitat gairebé idèntica a la de 2013 (un any en què s'ha prorrogat els pressupost de 2012, amb una reducció efectiva del 5,3%). La quantitat de què disposarà Salut el 2014 suposa una disminució del 16% respecte a quatre anys enrere (últim exercici en què el pressupost va créixer) i permetrà fer una despesa de 1.095,35 euros per càpita, per sota dels 1.118,7 euros per habitant invertits l'any 2006.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar fa uns dies al Parlament aquest pressupost, que, segons va assegurar, “és el que és” perquè la Generalitat “té els diners que té”. No obstant això, va defensar que un dels objectius d'aquest any i el vinent és guanyar en eficiència (per exemple, en l'atenció als malalts crònics) i va descartar que es demanin nous esforços econòmics als professionals.

Tot i assegurar que les reduccions pressupostàries que s'han succeït des de 2011 han recaigut principalment en el personal sanitari i no han afectat tant la qualitat del sistema, Ruiz va admetre que hi ha dos grans reptes pendents de resoldre: reduir les llistes d'espera per a operacions no urgents i accelerar l'accés a proves diagnòstiques des de l'atenció primària i la derivació a especialistes.

La majoria dels grups de l'oposició (PSC, PP, ICV-EUiA, C's i CUP van presentar esmenes a la totalitat que van ser rebutjades) van criticar el pressupost per insuficient i poc realista. La diputada socialista Marina Geli va alertar el conseller que el retard en proves diagnòstiques és un dels principals motius pels quals moltes persones estan migrant a la sanitat privada.

L'oposició també va recordar els impagaments a les farmàcies i va qüestionar la partida destinada a receptes (949 milions d'euros), una quantitat equivalent a la de 2012, que no s'ajusta a la despesa real de tot un any.

Desigualtats en l'accés a proves a la primària

Un estudi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària alerta de les desigualtats territorials que en els darrers dos anys “s'estan aguditzant” a l'atenció primària. A partir d'enquestes a 373 professionals, s'ha detectat que en algunes zones els metges tenen moltes dificultats per demanar proves complementàries i visites a especialistes. A més denuncien retards en les proves i un alt percentatge de derivacions denegades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia