El lector escriu

‘Què cal saber de Catalunya'

Fa un temps vaig comprar en un estand del passeig de Gràcia de Barcelona un petit llibre titulat Què cal saber de Catalunya, de Ferran Soldevila. Em va cridar l'atenció la portada, deteriorada pel temps, amb un disseny deficient i passat de moda que portava com a fons la senyera; a la primera guarda del llibre estava estampat el segell d'un ex-libris. Tot això és el que va atreure la meva atenció, ja que volia llegir quelcom sobre la història de Catalunya que no estigués contaminat pels viscerals temps actuals entorn del procés català.

Sincerament, no coneixia l'autor, Ferran Soldevila, un prestigiós historiador autor, entre moltes altres obres, d'Història de Catalunya, encarregada per Cambó el 1928 i publicada el 1934. L'obra en qüestió, Què cal saber de Catalunya, de 244 pàgines i publicada el 1968, va resultar ser una petita gran joia, un resum de la terra catalana, de la seva llengua, la seva història, la seva literatura, la seva economia i el seu dret. Escrita amb la boca petita, eren temps de censura, però sense ometre res de rellevant; mai una paraula altisonant ni de rancúnia contra el règim imperant i opressor, simplement exposant amb gran amor i passió les virtuts (i també alguns defectes) del poble català però sempre des d'un rigor acadèmic i històric impecable.

Quan un acaba de llegir aquest breu assaig, sent també una forta estima per aquesta terra i la seva gent; sense proposar-s'ho, l'autor, aquests textos, que segueixen sent de plena actualitat, ens confirmen que tot aquest procés per la sobirania d'un poble conté raons i fonaments de gran contundència. Seria una gran idea que algun editor tornés a imprimir aquesta petita gran joia, que de ben segur, com va fer amb mi, trauria dels seus dubtes molts indecisos.

Transcric unes breus línies del pròleg de l'autor: “Que se'ns jutgi pel que som i hem estat, no pel que hom imagina sense més fonament que la imaginació –pròpia o aliena– o, el que és pitjor, per una propaganda volgudament adversa.”

Sant Pol de Mar (Maresme)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia