Editorial

Objectiu: esgotar la legislatura

El president Mas ha volgut deixar ben clar, per si hi havia algun dubte, que té intenció d'esgotar la legislatura per poder tirar endavant el seu pla de govern, tant l'agenda nacional com l'econòmica i la social. El camí, com ha quedat demostrat en aquests primers sis mesos, no és fàcil i està ple d'incomoditats. Incomoditats moltes, internes i externes, previstes i imprevistes, que dificulten la tasca de govern i el desenvolupament del procés sobiranista, que té en el seu eix la consulta i la construcció d'estructures d'estat.

Artur Mas no amaga que vol pactar amb el govern de Mariano Rajoy la consulta, però la veritat és que aquest escenari és gairebé impossible si es mantenen les actuals condicions. El president es mostra decidit a no cremar etapes i es mostra confiat a anar guanyant al llarg d'aquest any suports al procés i, paral·lelament, prestigi internacional. I mentre això passa ha de fer equilibris entre les presses d'ERC i els que, dins de la seva federació, li reclamen que posi el fre de mà.

L'executiu demana estabilitat per poder governar, encara que només ERC li asseguri ara per ara la governabilitat. El desgast de les polítiques d'austeritat aplicades en els darrers tres anys només recau sobre la formació que governa sola, que alhora té dificultats financeres a causa de l'ofec que pateix obligada a complir uns objectius de dèficit imposats per Madrid i Brussel·les. Una incomoditat més per al govern del dia a dia, i el d'una legislatura. Però Mas treballa amb l'objectiu d'esgotar la legislatura i mantenir alhora el calendari del procés sobiranista pactat amb Esquerra. Amb incomoditats, però sense cremar etapes.