Articles

Compreu productes catalans!

A la tres

Als que enteneu el Nadal com un sentiment compartit, una cita familiar i un temps de pau, us recomano la lectura del conte de Nadal –a la pàgina del costat– que ha escrit per a l’ocasió el nostre col·laborador Ramon Solsona. És un relat tan tendre i emotiu com les sensacions que ens provoquen els records de tants Nadals passats en família. Sí, en canvi, sou dels que no us heu pogut resistir al vessant més consumista de Nadal, seguiu llegint aquestes ratlles. Tots, per obligació o decisió pròpia, hem convertit Nadal en l’època de l’any en què comprem més regals i en què gastem més en menjar, roba i joguines.

Dimecres a El món a RAC 1 es va generar un interessant debat arran dels reportatges publicats en aquest diari sobre l’anomenat patriotisme de consum. En temps de crisi, quan es tanquen fàbriques i conciutadans nostres es queden sense feina, ¿serveix d’alguna cosa consumir productes catalans? La resposta és, evidentment, que sí. Fer turisme a les comarques catalanes, comprar joguines de les marques que fabriquen a casa nostra, menjar gambes de Palamós i beure vi del Priorat... i, inevitablement, comprar cotxes de les marques Seat i Nissan. En cap país del nostre entorn s’observa tan poc patriotisme de consum com a Catalunya. Ni a França ni a Alemanya trobarem la indiferència amb què acollim a casa nostra els productes catalans.

De fet, tampoc a Madrid o a les Castelles hi ha tant menyspreu com aquí per tot allò que fa olor d’autòcton. Si el comerç es basa en la premissa bàsica del “jo et compro a tu, i tu em compres a mi”, ¿què passa quan creem una societat només de consumidors? Doncs que es multiplica el perill de tancar fàbriques, granges o cooperatives agrícoles. En els temps que corren, comprar català és una inversió. Encara que individualment comprar un moble a Ikea ens sortirà més barat que a la fusteria de la cantonada, com a país ens pot sortir molt car.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.