De l'Oncle Sam a l'Oncle Steve
“L'Oncle Steve
té 75,8 bilions de dòlars a la llibreta
i l'Oncle Sam en té 73,7 bilions”
Si us dic que l'economia mundial s'ha tornat boja, em direu que he descobert la sopa d'all. Me'n faig el càrrec, però no puc deixar de sorprendre'm amb cada nou senyal que el planeta s'ha begut l'enteniment.
A Europa, la unió monetària que havia de garantir la prosperitat eterna del continent ens sotmet a un estat de nervis que sembla el conte de Pere i el llop. Cada setmana tenim una agència de qualificació o un mandatari europeu que crida “que ve el llop!”, i tots entrem en pànic esperant l'apocalipsi que mai no arriba. Recordeu que abans hi havia països del “Primer Món” que eren guais i països del “Tercer Món” que sortien als anuncis de les ONG? Doncs feu una ullada als estats que fan llufa (Irlanda, Grècia, Portugal... Itàlia? Espanya?) i als estats que lideren els rànquings de creixement mundial (la Xina, l'Índia, el Brasil, Mèxic).
I com si no en tinguéssim prou, resulta que fins i tot l'Oncle Sam té la guardiola buida i ha hagut de pidolar fins al darrer segon per evitar la fallida. Els EUA, que després de la caiguda del Mur de Berlín semblaven predestinats a dominar un imperi universal i unipolar, han vorejat la fallida!
Em costa pair tots aquests canvis, però es veu que el món està canviant. Un detall m'ha convençut definitivament. A dia d'avui, Apple, la companyia de Steve Jobs, té al banc més diners en efectiu que el govern dels EUA. Sí, ho heu llegit bé: l'Oncle Steve té 75,8 bilions de dòlars cash a la llibreta i l'Oncle Sam en té 73,7 bilions. Voldria retrobar la meva professora d'economia política de fa vint anys i que m'ho expliqués.