Opinió

són faves comptades

Que inventin ells!

Si el seu fill o la seva néta fan uns gargots en un full de paper, no l'esparraquin!

Si el seu fill o la seva néta fan uns gargots en un full de paper, no l'esparraquin! Qui sap si pot ser l'esbós d'un giny revolucionari que ens pot canviar la vida. Els ho dic perquè al Museu d'Idees i Invents de Barcelona han posat en marxa un projecte per convertir en prototipus idees dibuixades pels nens. Aquest mes ja es presentaran les tres millors, es registraran i s'estudiarà la viabilitat de comercialitzar-les. Com diria Miguel de Unamuno: que inventin ells! Però en aquest cas no els de fora: americans, britànics o japonesos. No, no, els que han d'inventar el nostre futur més immediat són ells, els nens que són els propietaris de tot allò que ha de venir. Ells que amb la seva ment desperta i neta de tota influència perniciosa poden ser molt més creatius sense coaccions de cap mena. Però els ho hem de deixar fer, vull dir que se'ls ha de donar suport.

Que la imaginació d'un nen no te límits pot semblar un tòpic, però cada vegada hi ha més persones que no només s'ho creuen: hi creuen i estan convençuts que se'n pot treure un bon profit. I si ho incentiven és perquè reconeixen el valor de potenciar la creativitat dels més joves, els futurs amos del món. Justament ara fa deu anys d'una iniciativa semblant, el Robolot. L'IES Garrotxa va començar l'any 2002 la robòtica educativa i amb ella va néixer el Robolot, amb l'objectiu d'incentivar l'esperit de recerca tecnològica entre els més joves, una didàctica molt pràctica i lúdica, i de despertar la vocació tecnològica entre els alumnes d'ESO i preuniversitaris. Una dècada després el certamen s'ha convertit en el principal esdeveniment de la robòtica educativa a l'ensenyament secundari de Catalunya. No n'entenc, d'economia i empresa, i encara menys de banca i finances, però del que estic segur és que fan falta iniciatives que ajudin els que tenen empenta, que promouen i cultiven la creativitat, perquè per desgràcia aquesta no sembla que sigui una de les prioritats del nostre sistema educatiu. Si volem sortir de la crisi amb una economia forta, cal imaginació i confiar en les noves generacions i les idees que puguin aportar, però per a això s'haurà de canviar la mentalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.