Opinió

L'espai de Josep Pla


No tothom ha de guardar totes
i cadascuna de les edicions de Pla, Carner, Riba
o Espriu

Els darrers 15 anys, les biblioteques públiques catalanes s'han multiplicat i dotat de més espai, d'espais de més qualitat i prou més apropiats per exercir les múltiples missions encomanades. L'esforç esmerçat i els resultats aconseguits deuen ser similars i proporcionals als del sistema sanitari català.

La funció de conservació dels fons no ha estat mai, ni ho és ara, la funció primigènia de les biblioteques públiques. Ja el 1937, el director de la xarxa de biblioteques populars, Jordi Rubió, ordenava a la biblioteca del Vendrell que dels llibres donats de baixa, se'n fes una llista perquè “hi ha publicacions que n'hi ha prou amb que es puguin trobar a la Biblioteca de Catalunya, i en aquest cas és preferible treure-les de les Populars per a fer lloc als llibres nous”.

La política de col·lecció és un repte professional inquietant: l'acte d'escollir suposa sempre un descart. I es tria i es rebutja tant quan s'adquireix com quan es dóna de baixa. Sempre hi ha riscos i marge d'error. Per fortuna, les possibles pífies no són massa res comparades amb les que es poden produir en un centre d'atenció primària (equiparable a una biblioteca pública) o en un hospital de referència (que retiraria, més aviat, a la Biblioteca de Catalunya o a determinades biblioteques especialitzades o universitàries). Tot i això, el sentit de responsabilitat dels qui treballen amb diner públic atorga un sentit de transcendència gens menyspreable a aquesta parcel·la de l'activitat professional.

Articles com el d'en Joaquim Nadal, en aquest diari mateix (17-12-2011), o comentaris quotidians, desigualment benvolents i/o esmolats, posen en qüestió la praxi professional. Els bibliotecaris, potser, no hem sabut explicar-nos prou bé en aquest sentit.

Per l'esforç magnífic de les institucions, els darrers anys, les biblioteques han pogut adquirir fons, amb recursos moderats i amb llibertat. Aquest fet pot ser una de les claus del seu èxit: l'oferta s'ha diversificat en temàtiques i en suports i ha aconseguit un ventall ampli de nivells d'especialització. Si l'espai de les biblioteques és finit, les col·leccions no poden, emperò, créixer infinitament.

Pla és Pla, és Pla. Ahir i avui i aquí, Josep Pla mai no podrà ser un autor obsolet. Pla té un espai en totes i cadascuna de les biblioteques que no ha de ser ben bé el mateix arreu: no tothom ha de guardar totes i cadascuna de les edicions de Pla, Carner, Riba o Espriu. La jerarquia de responsabilitats distribuïdes garanteix la conservació, disponibilitat i accessibilitat de totes aquestes col·leccions.

Un centre d'atenció primària pot diferir d'un altre (en personal, horari, d'equipament) segons la població a atendre. S'accepta també que la resposta especialitzada del sistema sanitari s'obté en determinats centres: no hi ha cambres hiperbàriques ni centres de la solvència reconeguda de les clíniques Barraquer o Dexeus a cada municipi del país. El sistema, en aquest cas un entramat publicoprivat, adreça el pacient al centre on pot rebre el tractament idoni. Ens el camp de les biblioteques es procura que no sigui el “pacient”, l'usuari, el desplaçat sinó que el llibre és mou per satisfer una necessitat (des d'una altra biblioteca o des de la Central de Préstec que gestiona el govern català).

A molts bibliotecaris ens agraden els llibres i ens tempten el paper i les edicions acurades. No treballem, emperò, per als llibres sinó per als usuaris, per satisfer tantes necessitats de tants ciutadans com sigui possible. Els recursos amb què ens hem dotat com a país fan que abastar totes les edicions de Pla per complaure lectors com l'historiador Joaquim Nadal, no sigui pas difícil.

Hauríem d'enlairar la mirada, defugir l'anècdota, superar la biblioteca municipal per poder albirar el sistema. Com en tantes altres qüestions de la vida ciutadana, les respostes es troben en un esforç col·lectiu, de país, suma de feina quotidiana, modesta i ben feta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.