Opinió

Senyor Gelabertó

Joaquim Gelabertó és un llagosterenc entranyable que ha dedicat la seva vida a ensenyar la seva gran passió: les matemàtiques. Vaig tenir la fortuna de tenir-lo com a professor de matemàtiques durant tres dels quatre cursos que vaig estudiar a l'institut Santiago Sobrequés. Això era a mitjan anys vuitanta. El senyor Gelabertó impartia les lliçons amb una enorme claredat i seguretat. Amb un ritme pausat, desenvolupava els conceptes d'una forma progressiva. Començava per la definició: què és una funció trigonomètrica, un límit, una derivada, una integral, etc. Després passava una bona estona explicant el concepte d'una forma intuïtiva i continuava amb exemples que ens feien veure la utilitat i les aplicacions d'allò que acabava de definir. Posteriorment venien els casos concrets, i els exercicis que augmentaven progressivament de complexitat. No cal dir que les classes em passaven volant. Explicar de forma entenedora conceptes complexos és una gran virtut. Ara bé, sempre hi ha qui no ho sap apreciar, com aquell col·lega seu que va comentar: “El senyor Gelabertó té poca altura matemàtica, perquè el que explica s'entén.”

A petició d'un alumne, va passar unes quantes setmanes acabant cada classe amb un acudit, acudit que s'havia apuntat convenientment en un trosset de paper. No sé si hi ha molts professors que s'hagin pres tan seriosament com ell una petició d'aquesta mena. En una altra ocasió, va resultar que les notes de la darrera avaluació no havien estat gaire bones. Va venir molt preocupat i ens va explicar que ell mantenia estadístiques de les notes dels seus alumnes. Les estadístiques incloïen molts anys i d'aquesta manera va detectar que les notes havien baixat respecte a la mitjana. Així doncs, es preocupava pel rendiment dels seus alumnes, però a més ho feia a partir de l'evidència matemàtica. Aproximadament deu anys més tard, vaig passar a treballar per la Universitat de Girona, lloc on vam tornar a coincidir perquè, un cop jubilat, el senyor Gelabertó va col·laborar de forma altruista i entusiasta amb el Departament d'Informàtica i Matemàtica Aplicada, la Càtedra Lluís Santaló d'Aplicacions de la Matemàtica i amb l'Institut d'Informàtica i Aplicacions. Així doncs, durant una vintena d'anys ha aplicat el seu coneixement i el seu rigor metodològic a temes tan diversos com la mecànica quàntica, l'ordre i el caos dins dels sistemes dinàmics, els fractals, la segmentació, la registració i la fusió d'imatges mèdiques. El senyor Gelabertó és també un gran estudiós i divulgador del gran matemàtic català Lluís Santaló. El senyor Gelabertó va néixer l'any 1926 però el seu delit no s'atura: ara està preparant un curs de lògica borrosa i de lògica quàntica. Sol venir a la universitat els dijous. Continua parlant de forma pausada i amb la mateixa claredat i seguretat de sempre. Que per molts anys sigui així.

Secretari tècnic de l'Institut d'Informàtica i Aplicacions. Universitat de Girona

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.