Opinió

Vuits i nous

Ous ferrats

Dijous al migdia en Joan Safont i jo ens vam entaular a Can Culleretes i ens vam menjar uns ous ferrats amb forquilla i ganivet en honor de Màrius Aguilar.

En Joan Safont, advocat, historiador i periodista, acaba de publicar a l'editorial Acontravent Per França i Anglaterra, un llibre que analitza la història d'Iberia, revista editada a Barcelona entre 1914 i 1918 per un grup de periodistes catalans que durant els anys de la Primera Guerra Mundial volien propagar el seu suport a les forces aliades des d'un país, Espanya, que es mantenia neutral. Iberia havia de ser dirigida pel periodista Màrius Aguilar però un embolic amb una dona ho va fer impossible i es va haver de situar en un segon terme, tot mantenint la influència a la revista. Aguilar va ser entre els anys deu i trenta un periodista valuós i a la vegada molt pintoresc sobre el qual Josep M. de Sagarra i Josep Pla van escriure uns quants papers festius. Cada cop que Pla s'hi refereix –i ho fa en llocs diversos– en diu sense fallar mai i com a prova, segons ell, de la seva condició de barret de rialles, que es menjava els ous ferrats amb ganivet. Pla considerava aquesta mecànica de deglució dels ous absolutament fora de lloc.

L'amic Joan Safont em va sol·licitar que li presentés el llibre a Mataró, que és la nostra ciutat comuna, i jo li vaig proposar que prèviament, i a la salut d'en Màrius Aguilar que hi té tant paper, anéssim a menjar uns ous ferrats amb ganivet en un lloc que el nostre home hagués pogut freqüentar. Aquí ens tenen dijous a Can Culleretes.

Quim Borralleras, animador de la tertúlia més famosa de l'Ateneu als anys vint, va explicar un dia a Josep Pla que anant d'excursió pel Lluçanès amb Màrius Aguilar i tenint els dos homes set, aquest últim va proposar d'entrar en una masia i demanar un te. A partir d'aquesta ocurrència Borralleras va perdre tota consideració a Aguilar mentre Pla insistia a preguntar què es podia esperar d'un que es menjava els ous ferrats amb ganivet.

Safont i jo vam acabar al jardí de l'Ateneu prenent un te. En Safont va obrir el llibre, que és boníssim i molt ben escrit, i va llegir amb veu alta el perfil de Màrius Aguilar que hi ha inclòs i un text seu d'Iberia. Em sembla que alguns ateneistes ens van prendre per ximplets.