Opinió

LA GALERIA

Llagostera republicana

Cada 14 d'abril es fa un acte senzill i emotiu per recordar els valors republicans
i les fites aconseguides per la República

El juliol del 1931, 45 llagosterencs il·lustres van fer públic el manifest Llagostera Pro Estatut, que començava amb aquesta exposició que voldríem poder tornar a escriure demà mateix: “La caiguda de la monarquia va ésser la primera etapa en el camí de la llibertat de Catalunya.” La proclama d'aquells homes (les dones encara eren invisibles) anava acompanyada de dues frases encoratjadores del president Francesc Macià. Bé, no cal resseguir la història que ens va portar a una guerra no volguda, a una dictadura ferotge, i va transvestir el franquisme en una monarquia parlamentària que està ensenyant les vergonyes. Ha costat més de trenta anys, però finalment han caigut totes les màscares i s'ha mostrat en la seva cruesa la gran estafa que representa mantenir una família reial en ple segle XXI, quan una tercera part del país està abocada a la misèria. Els nostres avantpassats no van aconseguir fer perdurar la República, de la proclamació de la qual diumenge commemorarem el 82è aniversari. La història pot ser molt cruel, i a la guerra que ens va destrossar la va seguir un conflicte mundial que ens va acabar de deixar a la penombra durant massa anys. Encara avui fa por i respecte afrontar la memòria històrica i, per exemple, a Catalunya la llei no permet obrir fosses comunes. A Llagostera, tenim la sort que des de fa uns anys està funcionant l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Llagostera (ARMH), i cada 14 d'abril promouen un acte senzill i emotiu per recordar els valors republicans i algunes de les fites aconseguides per la República, amb dues ofrenes florals en reconeixement a les persones que van patir exili i a les que van perdre la vida: una a la plaça de l'Exili i l'altra, al cementiri. L'ARMH Llagostera continua la seva activitat el dissabte 4 de maig, amb un altre emotiu homenatge al cementiri de Girona en record de les persones que hi van morir afusellades, per perseverar en la reclamació de la veritat, la justícia i la reparació. Demà, dijous, una conferència de l'activista Arcadi Oliveras servirà per presentar el nou web de l'entitat, www.armhllagostera.org

Diumenge, 14, al vespre, per arrodonir la diada, Kissima Sillah i Janot Carbonell escenificaran al Casino Remenant els boscos de nit, una dramatúrgia creada per Carbonell a partir d'un text de Bernard M. Koltés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.