Opinió

Un sofà a la riba

28 milions

Whatsapp ha capgirat les relacions socials i, per descomptat, el planeta
de la cosa domèstica

Segons un d'aquests estudis que ningú no sap a qui interessen i que tothom desconeix la manera com han estat fets, resulta que hi ha no sé quants milions de parelles al món (em sembla que 28, que aviat és dit!) que s'han separat per culpa dels missatges de Whatsapp. És innegable que l'aparició d'aquest invent demoníac ha capgirat les relacions socials i, per descomptat, el planeta de la cosa domèstica. El whats ha creat un món en el qual vivim una percepció de la realitat absolutament deformada. Ens imaginem que estem en contacte amb l'altra persona (un contacte blanc i discret o una tòrrida relació d'alt voltatge) quan el que de debò fem és reproduir els tradicionals esquemes de la transmissió epistolar; és a dir, amb l'element capital de la distància. Epistolar, sí, però amb un element nou. La immediatesa. No ens veiem les cares i vivim la il·lusió de fer veure que sí o el desfici de fer veure que ja no importa veure's perquè el que compta de debò és la vivència d'aquesta virtualitat. Les antigues cartes d'amor podien ser igual d'arravatades o tòrrides, però no es contestaven sinó en un estat d'una certa tranquil·litat. Amb el whats volem la resposta constant, la fixació per mantenir la boira de la proximitat que hi és gràcies a la percepció de la rapidesa. Com si el temps anul·lés l'espai. El whats, és cert, pot provocar també gelosia, control, insatisfacció, el desig de tenir l'altre lligat de tal manera que exercim sobre ell un mecanisme de poder que es basa en la idea que sabem quan ha rebut el missatge mentre patim perquè no ens contesta i, doncs, no elimina l'espai que ens té allunyats d'ell.

Tot això és cert. Però algú em pot explicar com s'arriba a la conclusió que 28 milions de parelles han deixat de ser-ho (i aviat és dit!) perquè aquests missatges instantanis han dinamitat el seu amor? En què es basa el càlcul? Tot és culpa del whats? Era tan pervers el missatger –és a dir, l'eina– que la forma va matar el contingut? I 28? Es van aparellar aquests 46 milions de persones amb uns altres sense whats o van refer la seva vida entre els mateixos damnificats, cadascú damnificat a la seva manera?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.