Hui tots els pobles es troben esperant els Reis d'Orient
Arreu l'àmbit lingüístic i cultural, se celebra l'arribada d'aquests personatges mítics
Melcior, Gaspar i Baltasar tornaran a passar per les ciutats i els pobles dels Països Catalans la nit de Reis, a deixar regals per a tots aquells que els esperen. Les cavalcades tindran a cada població les seues pròpies peculiaritats (els Reis poden arribar en carrosses, però també en vaixell, en globus o en tractors, cavalls o camells...), però enlloc no faltaran els caramels que la xicalla rep com una anticipació dels regals que es trobaran a casa l'endemà al matí o potser aquesta nit abans d'anar a dormir.
Un altre element comú arreu són els fanalets i també les bufandes, els barrets, els guants i els mitjons gruixuts, ja que encara que els carrers estiguin plens de gent, la temperatura és molt baixa.
Una bona manera d'escalfar l'ambient és cantant les cançons de benvinguda tradicionals:
«Visca els tres Reis de l'Orient, que porten coses a tota la gent: una botifarra per a la meua mare, un got de vi per al meu padrí, un tall de coca per a la meua boca, un tros de pa per al meu germà », o «Els Reis de l'Orient porten coses, porten coses a la gent. Els Reis de Sant Esteve porten coses a la llebre. Els Reis de Palau porten coses, porten coses al gripau. Els Reis d'Alcoi porten coses al balcó. Els Reis de Paterna porten coses, porten coses a la nena. Els Reis de Montserrat porten coses, porten coses pel terrat.»
La cavalcada també s'aprofita molt últimament perquè els més menuts donen als Reis els seus xumets, ja que d'aquesta manera el pas no és tan traumàtic.
Una vegada s'acaba la cavalcada, cal preparar bé l'arribada dels Reis a cada casa: és tradició deixar les sabates ben netes a l'entrada perquè Ses Majestats hi puguen deixar llepolies (o carbó, si convé), i també és recomanable col·locar a terra una mica de menjar i beguda perquè es refacen de la feinada que tenen, i també aigua per als seus camells.
I, sobretot, anar a dormir ben aviat i no fer gens de soroll, perquè els Reis només passen per les cases que estan en silenci.
Els més antics de tots
Però d'entre totes les cavalcades programades per a aquesta vesprada de diumenge, Nit de Reis, cal destacar la que s'hi fa a la vila d'Alcoi.
La primera representació de la cavalcada està documentada en 1866.
L'arribada de les festes nadalenques s'anuncia amb el muntatge del Tirisiti. Este és un muntatge teatral amb titelles, el qual mescla elements del naixement de Jesús, l'arribada dels Reis Mags i la celebració de les festes de Moros i Cristians, tan característics de la ciutat d'Alcoi.
L'ambaixador reial anuncià amb el seu pregó, ahir dia 4 de gener, l'arribada a la ciutat de Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar, vinguts d'Orient. Els xiquets acudeixen a escoltar-lo i dipositen les seues cartes per als Reis en unes burretes, carregades amb bústies i tirades pels patges reials. Eixa nit, els Reis Mags llegiran totes les cartes dels xiquets per a portar-los els joguets l'endemà.
El dia 5 de gener Ses Majestats, per fi, recorren els carrers d'Alcoi a lloms de camells i acompanyats per tot el seu seguici reial: patges, “pastoretes”... En la cavalcada participen més de mil alcoians i alcoianes. Els patges pugen a les cases per les façanes ajudats de llargues escales. Porten amb ells regals que repartixen entre tots els xiquets de la ciutat.
Aquest espectacle està acompanyat per melodies musicals escrites per a la cavalcada i interpretades per les tres bandes de la localitat: Corporació Musical Primitiva, Societat Música Nova i Unió Musical i diferents agrupacions com La Xafigà de Muro.
Quan els Reis Mags arriben a la Plaça Major, al centre de la ciutat, descendixen dels seus camells i s'encaminen cap al Naixement. En el moment de l'adoració, Ses Majestats lliuren or, encens i mirra al xiquet Jesús. Tot açò acompanyat amb la interpretació del Messies de Händel.