Capturen un voltor comú al cementiri de Sants, al barri de Collblanc
L'animal voltava almenys des del passat dilluns per la zona entre els barris de la Torrassa i Collblanc,a l'Hospitalet de Llobregat
El rapinyaire es troba ara al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, on l'estan tractant abans de posar-lo de nou en llibertat
Barcelona ha rebut aquesta setmana un visitant poc habitual: el Cos d'Agents Rurals va capturat ahir al vespre un exemplar de voltor comú (Gyps fulvus) a les instal·lacions de l'antic cementiri de Sants, al barri de Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat.
La primera vegada que es va albirar l'au va ser el passat dilluns dia 6 a una terrassa d'un edifici del barri de la Torrassa, també a l'Hospitalet. A partir d'aquest moment els agents rurals i un biòleg de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat van començar a fer el seguiment de la localització i la situació de l'animal gràcies a la informació facilitada per veïns i agents de la Guàrdia Urbana, tant de l'Hospitalet com de Barcelona. Des del dilluns fins ahir, el voltor es va anar movent per la zona de la Torrassa i Collblanc, entre Barcelona i l'Hospitalet, sempre buscant edificis alts.
El primer intent per capturar-lo es va fer el passat dimarts 7 de gener, però l'animal no va permetre que s'hi acostés ningú.
Ahir al vespre, agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona van detectar la presència del voltor a les instal·lacions de l'antic cementeri de Sants, a sota de la carretera de Collblanc, al costat del pati d'una escola, i es va decidir fer un nou intent per capturar-lo, aquesta vegada reeixit. Dos agents rurals es van desplaçar fins aquest punt i van esperar que es fes fosc per poder sorprendre l'au amb una xarxa.
El voltor, un exemplar jove, va ser traslladat tot seguit al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, on els veterinaris i personal de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat el van començar a tractar amb hidratació i alimentació per via intravenosa. L'animal ha perdut molt pes i cal que es recuperi totalment abans de tornar a alliberar-lo.
Tot i que els voltors no formen part de la fauna urbana de l'àrea metropolitana, la visita d'aquesta au tampoc és del tot insòlita. En els últims tres anys s'han donat quatre aparicions d'aquests rapinyaires a la zona, que sempre han coincidit amb dies de vent fort de component oest. Això fa pensar que les aus es desvien de les seves rutes migratòries habituals al patir un desgast físic més gran i decideixen aterrar abans d'endinsar-se al mar.
En alguns casos, l'animal reprèn el vol migratori després de descansar i recuperar forces, però en altres la seva debilitat aconsella la captura i tractament veterinari.