Mútua Terrassa convertirà un hotel de luxe en residència d'avis
Ha arribat a un acord amb el BBVA, que és propietari de l'edifici, tancat des del setembre del 2012
Oferirà a finals d'any fins a 130 llits i també 20 places de centre de dia
L'hotel de luxe al centre de Terrassa que va tancar el setembre del 2012 per falta de clients després de cinc anys d'estar funcionant, l'hotel Vapor Gran, es convertirà en una residència d'avis a finals del 2014. El modern edifici de vuit plantes i dos soterranis, que era propietat del BBVA després d'un procés concursal, s'adequarà a partir de les properes setmanes gràcies a l'acord a què l'entitat bancària ha arribat amb Mútua de Terrassa.
La intenció és poder oferir fins a 130 places de residència i 20 de centre de dia privades que comercialitzarà Mútua de Terrassa a través de la Fundació Vallparadís, que ja ofereix places privades en dues residències i centres de dia més a Terrassa, a més de gestionar places d'assistència sociosanitària en una vintena més de centres arreu de Catalunya.
El centre conservarà el nom de Vapor Gran per la seva implantació al municipi i des del BBVA asseguren que han facilitat aquesta iniciativa perquè és un projecte social que afavoreix la ciutat. L'entitat destaca que el projecte de Mútua Terrassa ha estat el més ben valorat de les opcions rebudes per ocupar l'edifici de l'antic hotel per “tot allò que suposa per a les persones de la tercera edat”.
Un dels objectius de l'acord entre les dues entitats és que la residència contribueixi a revitalitzar un sector al centre de Terrassa que fa anys que pateix un procés de desertització, tot i que es tracta d'un espai de 40.000 m² de nova edificació després d'enderrocar algunes naus d'antics vapors tèxtils.
L'hotel es va inaugurar el novembre del 2007 i era l'eix principal sobre el qual havia de pivotar la dinamització comercial i lúdica de la zona. Cinc anys després, però, Afinia Hotels, que en portava la gestió juntament amb dos hotels més al municipi que segueixen oberts, va decidir tancar les portes de l'establiment a conseqüència de la crisi i la forta competència.
LA XIFRA
LA DATA
Demandes pendents i falta de places públiques
L'adequació de l'edifici com a residència permetrà ampliar el nombre de places privades en un municipi que, com passa a la resta de l'àmbit metropolità, té un ampli dèficit de places públiques. A Terrassa, amb una població de 33.178 persones de més de 65 anys, només hi ha un centenar de places públiques a la residència Mossèn Homs i unes 600 més de concertades en diferents centres que tenen una llista d'espera de gairebé dos anys. Per aquest motiu, el govern municipal i diversos col·lectius, com ara les associacions de veïns, fa anys que reclamen al govern de la Generalitat que compleixi diferents compromisos per construir els equipaments a què es va comprometre. Aquest és el cas de la residència prevista el 2006 en un conveni firmat entre administracions per a 150 persones al barri de Sant Pere Nord, que ja té fins i tot el projecte fet des de fa anys i que està pressupostada en 9,1 milions, o l'equipament per a gent gran a l'antic cinema Avenida del barri de Ca n'Anglada.