Política

política municipal

El PSC de Blanes pacta amb el PP el pressupost local

L'acord preveu la reparació de la riera, que fa dos anys que està tancada

També es destinaran partides per a entitats esportives i culturals, que no cobraven cap tipus de subvenció econòmica

El PSC i el PP han arribat a un acord per aprovar el pressupost municipal de Blanes. Un pacte que suposa un baló d'oxigen per als socialistes, que governen en minoria. “És un pacte responsable que beneficia tota la població; no és un pacte sectari”, va explicar l'alcalde, Josep Marigó (PSC). Amb aquest aval, ahir va quedar aprovat de manera definitiva el pressupost municipal per a aquest any.

El pacte PSC-PP per a l'aprovació del pressupost municipal es va bastir de solemnitat. Es va fer per escrit i signat i amb foto oficial. En virtut d'aquest acord, es reservarà una partida de 500.000 euros per fer les obres de la riera Joaquim Ruyra, tallada des de fa més de dos anys quan uns aiguats en van provocar l'esfondrament. La inversió municipal per a aquestes obres es rebaixarà quan arribi la subvenció, ja aprovada, de més de 163.000 euros per part de la Generalitat. En principi és una aportació prevista per al 2015, però l'Ajuntament està negociant que s'avanci. Així mateix, el govern local seguirà parlant amb l'Agència Catalana de l'Aigua, perquè n'assumeixi una part. Sigui com sigui, l'acord implica desencallar aquesta qüestió. “No volem endarrerir més temps aquesta obertura, ja clama al cel”, va assegurar Marigó.

Esport i cultura

El pacte PSC-PP també preveu destinar diners a les entitats esportives i culturals. Les associacions blanenques ja no cobren subvencions –enguany s'han suprimit les darreres i només es mantenen a les entitats socials Càritas, Creu Roja i El Bon Samarità–. Segons l'acord, hi haurà 20.000 euros per a les associacions esportives que s'hauran de destinar a les revisions mèdiques. I la mateixa quantitat serà per a l'oferta cultural de tot l'any. Els focs en quedaran al marge.

El PP també ha intercedit amb els diners que l'Ajuntament rebrà en virtut de la sentència, coneguda la setmana passada, segons la qual la Generalitat ha de pagar més de 197.000 euros com a subvenció per al camp de futbol de Ca la Guidó. D'aquests diners, 150.000 euros es destinaran a la construcció del nou camp de futbol de la ciutat esportiva, que s'afegeixen als ja previstos –aquest diari va avançar fa setmanes que el camp es farà aquest any a través d'una concessió; en el ple d'ahir, per cert, es van aprovar els primers tràmits perquè així sigui–. Els altres més de 47.000 euros s'invertiran en millores en les instal·lacions esportives –com ara posar portes al pàrquing de la ciutat esportiva.

El PP, soci prioritari

Amb l'acord de pressupost, el PP es converteix en soci prioritari del PSC, i en desplaça CiU. Marigó va ser ahir molt crític amb la federació nacionalista: “No entenc CiU; no entenc que diguin que només ens separa un 0,3% i que es valori més el que ens separa que no pas el que ens uneix”, va dir.

En el pacte entre el PSC i el PP està recollit que les dues formacions s'obliguen a treballar conjuntament també per trobar millores a la cruïlla entre la carretera de Tordera i el carrer de Ca la Guidó –que hauria de ser una alternativa a la reivindicada rotonda– i per decidir els carrers a asfaltar.

“No estem d'acord amb moltes de les actuacions del PSC, sinó que mirem pel benefici del poble”, va assegurar Salvador Tordera, portaveu del PP, que hi va afegir: “Pactem per un bé per al poble, no un bé polític.” El PSC i el PP van descartar ahir que els regidors populars s'acabin incorporant al govern local.

La resta de partits de l'oposició van criticar durament aquest pacte. D'una banda, CiU, que es veu relegada com a soci prioritari del PSC, va acusar socialistes i populars de pactar per “negar el dret a decidir del poble català”, segons Josep Trias. El portaveu de CiU es va preguntar per què el govern local “no ha volgut acceptar” les seves condicions i ara “n'accepta unes altres de més altes”.

Molt més dur va ser ICV-EUiA. “El PSC ha perdut absolutament el nord, i a Blanes també”, segons Joan Salmeron, portaveu ecosocialista, que va considerar que es tracta d'un acord que provocarà que el PSC i el PP “estaran governant junts, encara que no els donin carteres”. Salmeron es va acabar preguntant si els votants del PSC entendran el pacte amb el PP: “Això que estan fent és molt perillós”, va sentenciar.

El PSC ha perdut el nord i a Blanes també: els seus votants no sé si entendran el pacte amb el PP
Joan Salmeron
Portaveu ICV-EUiA Ajunt. Blanes
No estem d'acord amb moltes de les actuacions del PSC, però mirem pel benefici del poble
Salvador Tordera
Portaveu PP Ajuntament Blanes
És un pacte responsable i que beneficia tota la població; no és un pacte sectari
Josep Marigó
alcalde de Blanes (PSC)
Potser hi ha alguna cosa amagada en el pacte PSC-PP, com negar el dret a decidir al poble català
Josep Trias
Portaveu CiU Ajuntament Blanes

Pinça unionista

El suport que el PSC ha aconseguit del PP s'emmarca estrictament en l'esfera local, com no s'han cansat de repetir les dues formacions. Ara bé, amb l'agenda política nacional marcada tan clarament pel dret a decidir, no són pocs els que hi han vist una pinça unionista –CiU precisament ahir mateix ja ho va denunciar–. Als més malpensats hi ha una dada que no els ha passat per alt. L'acord es va conèixer ahir, però es va signar –i fotografiar– abans-d'ahir. És a dir, el 29 de gener. Precisament, el 29 de gener de l'any passat Josep Marigó va quedar sol a la Diputació de Girona votant en contra de la Declaració de Sobirania i del dret a decidir. Tots els altres diputats del PSC –i dels altres partits– hi van votar a favor. El PP no hi té representació.

j. gonzalo

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia