urbanisme
El govern de Girona vol conservar un estrep de l'antic pont al Pont Major
És la proposta que es farà arribar als veïns que ho veuen un “nyap” i volen que es conservi tot
És una antiga estructura del segle XV i XVI d'una riera
El govern municipal de Girona té previst conservar un dels estreps del pont que les obres d'accés a la nova infraestructura sobre el Ter ha deixat al descobert al Pont Major. El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, assegura: “Els treballs fets pels arqueòlegs daten l'estructura del pont al segle XV i XVI; per tant no té un excessiu valor històric, però sí patrimonial per al barri, perquè era un pas antic cap a Girona.”
La proposta que portaran als veïns en la reunió que tenen prevista per demà, dijous, és conservar només l'estrep del pont més proper al restaurant Can Punxa, mentre que l'estrep dret es documentaria i es desmuntaria. Ribas assenyala que l'estrep dret està afectat per l'obra i l'opció del govern de CiU és “desmuntar-lo i aprofitar les mateixes pedres per refer millor l'estrep esquerre”. La previsió seria fer un petit mirador sobre les restes arqueològiques amb una explicació històrica de la funció que tenia. Ribas recorda que mantenir l'estrep dret suposaria reduir la rotonda prevista en aquest punt i podria retardar l'obra dels accessos al nou pont sobre el riu Ter. La intenció és marcar en el paviment d'alguna manera l'existència de l'estrep dret del pont, encara que no es conservi.
Ho veuen un “nyap”
L'Associació de Veïns del Pont Major havia reclamat al consistori que es conservessin totes les restes arqueològiques perquè consideren que és important per al barri. El seu president, Josep Maria Castanyer, lamenta que la reunió prevista fa unes setmanes per prendre la decisió “tot just arribi aquesta setmana, quan les obres han avançat molt i la rotonda també està ja molt definida”. Castanyer acusa el consistori d'actuar amb “fets consumats” i defensa que totes les restes “són interessants que es conservin”. El fet que només es proposi mantenir un costat, ho veuen com un “nyap”, i afirma: “Això no s'atrevirien a fer-ho si fos al Barri Vell.” Els veïns entenen que l'element històric “és un tema de ciutat, perquè era un accés important cap a la Girona antiga”.
L'inici del mandat, també amb restes
El govern de CiU va iniciar el mandat també amb la troballa d'unes restes arqueològiques, en aquell cas a tocar del mercat del Lleó i en l'àmbit de l'obra de reurbanització del carrer Migdia. Tot i que inicialment es volia conservar, l'alt cost de les diverses possibilitats va provocar que es documentés i es tapés amb el nou paviment que s'hi va col·locar.