Ciència

MONTSERRRAT VENDRELL

DIRECTORA GENERAL DE BIOCAT

“La biociència genera el 6% de la riquesa de Catalunya”

La recerca no té límits. El que hi ha és recerca bona i recerca dolenta
La ciència viu un moment difícil.
El moment no és fàcil per a ningú, i també és complicat per a la ciència. Però hem avançat molt en els últims anys. Ara tenim més talents que mai i es generen a una velocitat superior a la que fa que el sistema els pugui absorbir.
El pressupost està retallat.
Les aportacions de l'Estat han caigut un 39% des del 2009, però aquí tenim la sort que el conseller d'Economia considera que dedicar diners a la recerca és una inversió, no una despesa. A Catalunya, la Generalitat ha preservat les seves aportacions. Això, i el fet que els nostres investigadors són competitius, ajuda a obtenir fons europeus.
Ara hi ha qui creu que el que s'ha de fer és recerca aplicada.
I què és la recerca aplicada? Qui la defineix? La recerca no té límits. El que hi ha és recerca bona i recerca dolenta. Hem de procurar que tot aquest potencial sigui com més eficient millor perquè després doni resultats en el mercat.
Les empreses demanen resultats.
És a l'inrevés. Ara, les grans farmacèutiques comencen a invertir fora de casa sense posar-hi cap condició. Si els resultats són interessants, llavors es posen els mecanismes perquè arribin al mercat. Hem de defugir el discurs aquest que ja hem invertit prou en recerca i que ara cal fer-ho en empreses. No desmuntem una cosa que hem fet bé. Invertim en l'empresa, sí, però mai a càrrec de la recerca.
En quines àrees som més forts?
En biomedicina tenim moltes fortaleses en càncer, sistema nerviós, cardiovascular, dermatologia, malalties infeccioses... Tenim grups de recerca bàsica, molt bona recerca clínica i molt bona pràctica assistencial. I també un seguit d'empreses de dimensió diversa que desenvolupen productes.
I en què som excel·lents?
Fotònica, nanotecnologia aplicada a la medicina... Barcelona és una de les ciutats que genera més publicacions científiques. Som molt competitius en genòmica i en càncer.
Però tot això ja genera riquesa?
És difícil de calcular, però si sumem la investigació, les empreses que hi neixen a l'entorn o que n'aprofiten els resultats i la inversió que atreu el sector, les biociències generen el 6% del PIB català.
Espanya s'ha resignat a ser un país de paletes i cambrers, sembla.
Catalunya és diferent, i més en aquest cas. Tenim una economia productiva diversificada, en què cap sector econòmic genera més enllà del 16% del PIB. I tenim serveis, és clar, però d'alt valor afegit.
En quins sectors hem de millorar?
En alguns sectors som forts, però ens falta massa crítica. Les oportunitats ara estan a buscar interaccions entre tecnologies i la salut.
Moren més empreses biotecnològiques de les que neixen.
Sí, si mirem els tres últims anys. No totes han mort, sinó que s'han fusionat, o s'han traslladat. Però, des de l'any 2000, s'han creat 300 empreses biocientífiques i només n'han desaparegut 50. Ara, l'evolució recent és un toc d'atenció i hem d'estar alerta.
Catalunya figura en el mapa mundial del coneixement?
Catalunya ocupa un lloc rellevant en biotecnologia a Europa. Al sud, és clarament la líder. A Europa, competim amb països que tenen una trajectòria de recerca molt antiga. El primer pla de recerca de l'Estat és dels anys vuitanta.
Com ens veuen a Europa?
Veuen que a Catalunya s'està fent una molt bona feina de recerca, que hem crescut com no s'ha crescut en altres llocs d'Europa i que el nostre entorn és atractiu.
Però gent ben formada que es veu obligada a marxar.
L'Estat no ha donat continuïtat a la seva política de recerca. Es mou a curt termini. A Catalunya, amb les competències que tenim ara, s'ha fet un gran esforç per potenciar la recerca i atreure talent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia