cultura

Adéu a la nena prodigi

Shirley Temple és encara la intèrpret que ha rebut un Oscar de Hollywood més jove
Durant quatre anys es va mantenir com l'actriu més taquillera del món anglosaxó

Símbol d'una època de Hollywood probablement irrepetible, paradigma dels nens prodigi de l'era daurada del cinema nord-americà, Shirley Temple va morir dilluns als 85 anys. L'actriu va morir a Woodside, al sud de San Francisco, per “causes naturals”, segons va manifestar el seu representant.

Shirley Temple va néixer el 1928 a Santa Mònica (Califòrnia), i ja el 1932 va fer el salt a la indústria de Hollywood, on esdevindria la primera nena prodigi del cinema sonor; la petita havia rebut classes de ball des dels dos anys, i va ser descoberta per un caçador de talents que buscava protagonistes per a una sèrie de curts.

El somriure de Shirley Temple, la seva habilitat per cantar, ballar i interpretar, els seus tirabuixons... van anar captivant progressivament el públic. Vista amb ulls contemporanis, el gros de la filmografia de Shirley Temple resulta cursi, ensucrada, sensiblera i carrinclona; però aquells eren els temps de la depressió, i la societat nord-americana necessitava entreteniments optimistes i intranscendents.

Després d'interpretar diversos papers secundaris en unes quantes pel·lícules, tothom es va fixar en ella gràcies a la cançó que va interpretar a Stand up and cheer i al seu personatge de Dejada en prenda, i el mateix 1934 va assolir l'estrellat a Bright eyes. El 1935 se li va entregar un Oscar especial a a Intèrpret Juvenil, i encara ara és la intèrpret més jove que ha obtingut aquest premi. També va ser l'actriu més jove a afegir les seves petges de mans i peus a l'exterior del cèlebre Grauman's Chinese Theatre.

En els anys posteriors va protagonitzar un reguitzell de vehicles dissenyats expressament per al seu lluïment: La pequeña coronela, Our little girl, The littlest rebel, La pobre niña rica, Wee Willie Winkie, Little Miss Broadway, The Little Princess... i va arribar a ser durant quatre anys l'actriu més taquillera del món anglosaxó. Fins al 1940 va estar al servei de la 20th Century Fox, que va modificar diverses vegades el contracte i la va cedir en alguna ocasió a la Paramount, que en va fer alguna pel·lícula igualment taquillera; per tal de congelar temporalment la seva infantesa es va alterar el seu certificat de naixement, i quan va es pensava que complia dotze anys va descobrir que realment en tenia tretze.

En certa manera, la imatge de Shirley Temple va ser també pionera del merchandising: als anys trenta es van comercialitzar molts productes inspirats en la seva imatge, com nines vestides com els seus personatges, roba per a noia, llacets per al cabell... I algunes de les cançons de les seves pel·lícules, com ara On the Good Ship Lollipop, Animal crackers in my soup i Goodnight my love van tenir molt èxit a la ràdio.

Ja d'adolescent, Temple va intervenir com a actriu secundària en pel·lícules com la comèdia El solterón y la nenor (1947) i el western Fort Apache (1948), de John Ford, fins que el 1949 es va retirar definitivament del cinema. Als anys cinquanta i seixanta, Temple va tornar breument al negoci de l'espectacle amb dues sèries de televisió, Shirley Temple's Storybook i Shirley Temple Theatre.

Política i diplomàtica

Uns quants anys d'haver acabat la seva carrera artística, Shirley Temple va tenir una llarga trajectòria en el món de la política i la diplomàcia; coneguda per les seves idees conservadores,
va començar a col·laborar amb el Partit Republicà als anys seixanta, i el 1967 va tenir un intent de convertir-se en congressista.

Després d'això va ocupar diversos llocs diplomàtics. El president Nixon la va nomenar delegada de la missió nord-americana a l'ONU el 1969 i va ser ambaixadora dels Estats Units a Ghana entre el 1974 i el 1976, any en què es va convertir en la primera cap de protocol dels Estats Units que va posar al seu càrrec totes les cerimònies, visites i regals del Departament d'Estat a líders estrangers. El 1987 va ser nomenada la primera funcionària honorària del servei estranger en la història dels Estats Units per l'aleshores secretari d'estat, George Schultz. I entre el 1989 i el 1992 va ser ambaixadora a Txecoslovàquia, on va ser testimoni de la Revolució de Vellut; sobre aquesta feina va declarar que “aquest va ser el millor treball que he tingut en la meva vida”.

Shirley Temple va aparèixer a la portada de la revista People el 1999 amb el títol de Picture Perfect, i ho va tornar a fer més tard aquell mateix any com a part de l'informe Sobreviure al càncer de mama. També va formar part de la junta directora d'algunes grans empreses com The Walt Disney Company, i d'organitzacions benèfiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]