Reciclar el vidre en una joia
El Centre d'Artesania de Catalunya mostra obres d'artistes europeus fetes amb material reutilitzat
Amb el reciclatge del vidre com a font d'inspiració, una quarantena d'artistes europeus han creat unes joies contemporànies que es poden veure al Centre d'Artesania de Catalunya fins al 3 de setembre. La idea neix del Museu de l'Art en Vidre d'Alcorcón (MAVA) de Madrid, que va convidar artistes europeus a crear joies amb vidre reciclat i altres materials reutilitzats. El resultat de Joia i vidre. El valor del reciclatge és molt variat, des d'un collaret fet amb mostres de perfum de Jane Dorner fins a un coll d'ampolla convertit en anell de Mireyam Izquierdo Madroñal, o un collaret fet a base de tampons i vidre bufat de la catalana Monset Duran Muntadas.
El reciclatge va guanyant terreny dins la societat, i també en l'art, que sempre està atent als canvis que l'envolten, tal com explica el coordinador cultural del Centre d'Artesania de Catalunya, David Places, per presentar aquesta nova exposició de joieria, en què totes les peces tenen com a punt de partida la reutilització del vidre, principalment, tot i que també d'altres materials.
La col·laboració entre el MAVA, Artesania Catalunya i la fundació Centre del Vidre de Barcelona ha propiciat aquesta mostra, que inclou peces d'artesans d'arreu d'Europa, com ara l'original proposta de Jane Dorner, unes arracades i un collaret fetes amb flascons de vidre que emmagatzemen mostres de perfum que s'acostumen a regalar en botigues.
Les ampolles de vidre són un recurs força utilitzat, segons mostren diferents joies construïdes a partir dels colls d'aquests objectes. L'anell translúcid i daurat amb pa d'or de Mireyam Izquierdo Madroñal n'és un exemple, com també ho són les arracades de vidre verd de Magdalena Trzcionka, que es pengen amb un fil de plata, o els anells de Fabrizio Tridenti, que recuperen ampolles de cosmètics. Entre les peces més atrevides hi ha un collaret de vidre fet amb bufador i tampons de Montse Duran Muntadas que fa pensar en els collarets indígenes, o una muntura d'ulleres, que només conserven un vidre, convertides en un fermall, d'Edsgard van Dooren.
Fins a 39 peces formen l'exposició Joia i vidre. El valor del reciclatge, que posa en relleu els valors del reaprofitament de recursos. Per Jordi Dou, de la Fundació Centre del Vidre de Barcelona, és especialment important aquesta reducció del cost del material en un «moment d'incertesa general i de la situació econòmica actual».