cultura

Si la UCE no es renova “té els anys comptats”

La Catalunya Nord reclama un paper més protagonista a la Universitat Catalana d'Estiu

Pere Manzanares creu que cal un canvi de mentalitat que la converteixi “en la universitat mental dels Països Catalans”

Pere Manzanares, president de Ràdio Arrels i membre del Patronat de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada del Conflent, creu que la UCE afronta l'edició del 2014 amb molts reptes a assolir. El principal, assegura, passa per fer-ne “un lloc on es construeixin plataformes de debat sobre el futur dels Països Catalans”. En aquest sentit, lamenta que el que es fa a la UCE actualment “es podria fer a qualsevol universitat del Principat” i que cal afrontar aquesta necessitat per donar-li sentit i futur, ja que en cas contrari “té els anys comptats”. “ La UCE hauria de ser la universitat mental dels Països Catalans”, afirma, “el lloc on s'haurien de discutir i debatre tots els temes que no s'aborden enlloc més”.

Manzanares creu que una altre de les prioritats del nou rector de la UCE, Salvador Alegret, hauria de ser donar més protagonisme a la Catalunya Nord, “un dels territoris amb més dificultats dels Països Catalans”. En aquest sentit, “reconeix” que el pes de la Catalunya Nord al conjunt del territori “és el que és”, però que pel paper històric que ha jugat a la UCE i pel fet que se celebra al seu territori, hauria de ser més visible en el seu conjunt.

El representant nord-català al patronat de la Fundació de la UCE, afirma que també cal un replantejament dels actes que s'hi programen “perquè no s'hi pot fer qualsevol cosa”. Reconeix que el fet que se celebri l'agost i que hi assisteixi gent de totes les edats condiciona molt el que s'hi tracta, però que tot i així “s'hi podrien fer moltes més coses de les que es fan”. “No podem prescindir de l'actualitat, i com no podria ser d'altre manera l'edició del 2014 vindrà marcada pel procés polític que es viu al Principat”, reconeix, però afegeix que també cal aprofundir en la realitat i les problemàtiques de la resta de territoris que conformen els Països Catalans.

Manzanares creu que també cal treballar perquè els assistents dels diferents territoris “estrenyin llaços” entre ells. “No pot ser que els illencs, els valencians i els catalans del nord i del sud només es trobin al menjador”, lamenta. És per això que reclama que es facilitin els “intercanvis” per enriquir el debat i fer més profitosa la UCE.

Manzanares recorda que la UCE ja fa unes quantes edicions que té molts problemes per tancar el seu pressupost i que aquesta situació s'agreujarà arran la construcció del Centre Pau Casals, la seu permanent de la UCE, que amb un pressupost de gairebé cinc milions d'euros, està portant “molts maldecaps”. Així, Pere Manzanares encara el futur del certamen “amb un optimisme relatiu” perquè els reptes són grans i no serà fàcil assolir-los.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia