La Grossa de Cap d'Any permetrà fer participacions
A partir del maig les entitats i empreses podran reservar a Loteria de Catalunya el número sencer que vulguin jugar
A final de juny ja es podran comprar a botigues de tot el territori els bitllets de la loteria catalana
La Grossa de Cap d'Any d'aquest 2014 serà més ambiciosa que la primera i el govern té previst fer sèries més llargues de cada número per tal que qui compri un número sencer en pugui fer les típiques participacions.
L'any passat la loteria catalana només va posar a la venda 30 bitllets de cada número (15 bitllets en una primera emissió i 15 més en una segona, en veure que la primera havia fet curt). Com que cada bitllet només costava –i continuarà costant– cinc euros, fer participacions va ser impossible perquè les fraccions quedaven massa petites. Però les participacions d'empreses, entitats i clubs per als seus treballadors, amics o socis són part de la tradició de la grossa de Nadal, que és el model a imitar.
La conselleria d'Economia vol ara ampliar l'emissió de bitllets i, a més, treure'ls tots de cop. Ara mateix, però, encara no ha acabat de decidir en quina xifra pensa. “Aquest any oferirem la possibilitat a les entitats i empreses que cada any juguen al mateix número que el puguin reservar i comprar sencer”, explica Elsa Artadi, directora general de Jocs i Tributs de la Generalitat. El període per a la reserva de números s'obrirà, molt probablement, al mes de maig o juny.
1714, 2014 i 91114
Preveient que hi poden haver bufetades per aconseguir els números 1714, 2014 i 91114, que és la data de la consulta, “qui vulgui comprar totes les sèries d'aquests números haurà de participar en un sorteig”, manté Artadi.
A Loteria de Catalunya ja es treballa en la pròxima Grossa. Aquesta setmana passada ja es van donar les ordres per començar a fer les impressions. Quan les planxes finals estiguin aprovades i s'hagi decidit la tirada es començaran a imprimir perquè l'objectiu és que al mes de juny els bitllets ja han d'estar al magatzem.
La intenció del govern és que després de Sant Joan ja es puguin començar a comprar números. Igual que la loteria espanyola, que ja es pot començar a comprar a l'estiu, també els números de la Grossa es podran anar adquirint.
“No ens volem perdre l'estiu. Volem que si un veí de Camprodon o de Barcelona se'n va de vacances a l'Estartit pugui comprar un número d'aquest poble i al revés. Així quan arribi el Cap d'Any la gent podrà tenir números de les diferents ciutats i pobles que ha visitat al llarg de l'any, com es fa amb la grossa de Nadal o la loteria del Nen”, diu Elsa Artadi.
En aquests moments el govern encara no pot donar la xifra exacta de diners que es van guanyar en el sorteig de la primera Grossa de Cap d'Any ni dels diners que, finalment, han anat a parar a Benestar Social, perquè fins al 31 de març encara estaran “pagant premis”, manté la directora de Jocs i Tributs. El que sí que admet el govern sobre l'èxit d'aquesta loteria passiva, que va néixer molt tímidament i que va superar totes les previsions, és: “Ens ha donat uns bons beneficis en un moment que feia anys que els diferents jocs de la Generalitat anaven de baixa.” I no només per la crisi, sinó també per l'enorme competència entre els jocs de les diferents administracions i pels jocs en línia. “També hem d'admetre que gràcies a la Grossa hem donat més visibilitat als nostres productes, que han anat menys a la baixa”, diu.
La directora de Loteria de Catalunya assegura: “Estem fent una reflexió perquè és veritat que potser algun producte nostre s'hauria de reorientar o, fins i tot, si calgués, retirar.” A banda de la Grossa els jocs de la Generalitat que més sortida tenen són la 6/49 i el Trio.
La Generalitat lamenta no poder vendre l'Euromillón, un joc que funciona en l'àmbit europeu i que, en principi, té dret a vendre però que a la pràctica no ho pot fer pel veto de l'Estat espanyol. “Són jocs que, pel fet que es reparteixen molts milions i encara que les probabilitats que et toquin són mínimes, són molt atractius. A nosaltres ens perjudica molt que l'Estat no ens permeti vendre aquest producte”, manté la directora de Tributs i Joc del govern català.
LES XIFRES
Els mateixos premis que la loteria espanyola
El 31 de desembre al matí es va fer, al Teatre Nacional de Catalunya, el primer sorteig de la loteria passiva catalana, la Grossa de Cap d'Any. Hi havia molta expectació perquè, lluny del que en un principi s'havien imaginat els seus promotors, aquesta loteria va agradar molt i es van acabar venent el doble de números del que s'havia previst. La clau de l'èxit, entre altres coses, és que el bitllet era molt econòmic: 5 euros.
Com en la loteria espanyola el primer número premiat va rebre 20.000 euros per euro jugat, és a dir 100.000 euros per cada bitllet. La diferència amb la grossa de Nadal és que en aquesta darrera cada dècim costa 20 euros i, per tant, en la loteria catalana per rebre la mateix quantitat de diners s'havien de comprar quatre bitllets del mateix número.
En el cas del segon número premiat, el valor del premi va ser de 6.500 euros per euro jugat, és a dir: 32.500 euros per bitllet. En el tercer premi el guany va ser de 3.000 euros per euro jugat: 15.000 euros.