La passera de la discòrdia

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) estudia el domini públic d'un torrent de Sant Cugat, perquè el Consorci del Parc de Collserola i l'Ajuntament puguin fer una passera de vianants que porta més d'un any de retard per la negativa de Núñez i Navarro a cedir un tros de terreny

La passera ja estaria feta si no fos per l'oposició de la constructora Núñez i Navarro, propietària dels terrenys a tocar del Forat d'en Bocàs, un espai on s'ajunten la riera de Sant Medir i el torrent de Llaceres, que, el novembre de 2008, va aturar les obres que volia portar a terme el Consorci del Parc de Collserola i l'Ajuntament de Sant Cugat per instal·lar-hi una passera que facilités l'accés dels veïns al parc.

L'Ajuntament de Sant Cugat i el consorci que gestiona el parc insisteixen que es tracta d'una passera molt necessària, ja que quedaria situada en un dels punts d'entrada al parc amb més afluència de gent, que sovint esdevé impracticable per la confluència de les aigües del torrent i de la riera. Per aquest motiu, els dos organismes han sol·licitat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que faci un estudi dels límits de la zona amb l'objectiu de replantejar el projecte i emplaçar la passera en terme del domini hidràulic i evitar així qualsevol afectació de terrenys privats.

L'estudi dels límits del Forat d'en Bocàs podria durar encara un any més i, per tant, la passera no estaria enllestida fins d'aquí a un any, la qual cosa afegiria un retard de gairebé dos anys a un projecte que, en fa un, ja tenia les obres adjudicades –per valor de 200.000 euros– i havia rebut el vistiplau de l'ACA.

El cap de Medi Ambient del consistori santcugatenc, Sergi Cantó, explica que, d'ençà que l'empresa Núñez i Navarro va aturar les obres, el consorci i l'Ajuntament han intentat, en va, negociar amb els propietaris. Cantó explica que la passera és una instal·lació senzilla que no implica cap consolidació de l'obra ja que es pot extreure fàcilment.

L'Ajuntament de Sant Cugat i la constructora Núñez i Navarro estan immersos en una batalla jurídica, des de fa dotze anys. per la negativa de l'administració a deixar urbanitzar l'espai conegut com a Torre Negra, dins els límits del parc. Bona part dels terrenys a l'entorn de Collserola són propietat de Núñez i Navarro. La voluntat de l'Ajuntament és crear un parc rural a la zona mentre que la constructora vol fer-hi habitatges. Les negociacions entre les dues parts per compensar la no urbanització de la zona no han tingut èxit. La solució a aquest conflicte està pendent dels tribunals. D'altra banda, l'espai està inclòs en el futur Parc Natural de Collserola, pendent de l'aprovació del Departament de Medi Ambient de la Generalitat.

Millora de l'accés a l'escola Avenç

e.a

L'Ajuntament de Sant Cugat vol millorar els accessos a l'escola Avenç, situada a l'interior del parc, per tal d'evitar que les persones que hi van ho facin a través dels camps de conreus. El projecte inclou també una passera, però els treballs van més enllà, ja que es tracta de reorganitzar tota la zona. De moment, els treballs es troben en fase d'avantprojecte i no serà fins a final d'any que es doni a conèixer i s'aprovi un projecte definitiu que també ha de tenir el vistiplau de l'Agència Catalana de l'Aigua, a causa de l'existència de rieres i torrents a la zona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.