cultura

opinió

Maduixots, amunt!

Olor d'èxit i plaça plena en una tarda de sol radiant. La climatologia també es va aliar ahir amb el bateig de la colla dels Castellers de l'Alt Maresme que van entrar a la plaça de l'Ajuntament de Calella lluint ja les camises de color vermell maduixa encès que s'havien guanyat a pols amb l'actuació a a Fira del Ram de Tordera. Venien precedits per una alegre cercavila amb la música dels Diables de Calella i els nans i els gegants de la ciutat que els feien d'amfitrions i, alhora, trencaven el mite de l'eterna rivalitat entre els grups de cultura popular. El vermell maduixot es barrejava amb el blau fosc dels Capgrossos, els herois a imitar, i les camises de blau nit dels Marrecs de Salt que també feien de padrins en una jornada on els nervis propis de l'estrena es barrejava amb la il·lusió de trencar les barreres de l'escepticisme cap a una colla que amb poc menys de sis mesos de vida ja apunta alt. Al balcó de l'Ajuntament, autoritats, convidats i algun espontani que volia garantir-se un bon lloc en un espai on els colors de les colles es barrejarien aviat amb els aplaudiments d'una gentada ansiosa per aclamar un col·lectiu que ja forma part del patrimoni viu de tot l'Alt Maresme. Una plaça sense fronteres territorials, amb els colors barrejats i les mans agafades per aixecar cossos i orgull i coronada durant una bona estona per una estelada de grans dimensions i una pancarta penjades en una de les cases on es podia llegir ben clar Catalonia is not Spain firmada per la JNC i que va ser tant o més fotografiada que les primeres actuacions dels castellers. Capgrossos i Marrecs van embolcallar les actuacions dels Maduixots, perquè aquest era el nom corejat primer pels mateixos membres de la colla i que ven aviat van fer seu els presents a la plaça. Es van poder veure estructures de set a càrrec dels padrins i els Capgrossos van oferir al públic un magnífic castell doble que va fer pujar l'adrenalina.

El torn de la colla de l'Alt Maresme va ser superat amb encert. De lluny tot sembla fàcil, però alguna dels pisos va fer patir de valent quan es movia massa. En tot cas, l'enxaneta va coronar amb l'ala les tres estructures de sis i va ratificar que els de vermell es mereixen la camisa que suen i suaran a cada jornada. El públic heterogeni i curiós que es va donar cita a la plaça de l'Ajuntament també haurà d'aprendre a respondre a les normes que marca el fet casteller. Van mancar els silencis obligats quan s'aixequen els castells, i tots ens vam precipitar a donar per bones les estructures amb grans aplaudiments quan encara hi havia dubtes de si es farien realitat. Però de tot se n'aprèn i la gent que ahir érem a Calella en tenim ganes d'aixoplugar moltes més colles en aquest recorregut que ara comença i de fer-ho seguint al detall la litúrgia castellera.

L'actuació va acabar amb les tres colles fent pilars de comiat davant l'Ajuntament i la presència dels tres caps de colla dalt del balcó saludant la gent i intercanviant presents. El detall dels Capgrossos de Mataró de regalar un gran ou de Pasqua als seus fillols de l'Alt Maresme va ser molt ben rebut, igual que les maduixes que aquests van repartir entre els membres de les colles. Jornada rodona i emotiva que marca un camí de moltes més places plenes i de seguidors il·lusionats i fidels però sense presses, tal i com va recordar el responsable dels Maduixots, Marc Ruiz des del micro del balcó de l'Ajuntament. “Pas a pas i bona lletra”. La mateixa bona lletra que ens farà escriure el futur de la colla d'una colla que vol arribar lluny. Amunt Maduixots!

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia