Societat

Roda el Tibidabo

El parc posa fi a quatre anys sense roda panoràmica inaugurant el Giradabo, batejat així pel públic

Es recupera així una atracció icònica alhora que l'estabilitat econòmica perduda arran de l'accident del Pèndol

Ha costat més del que es pensava, però finalment, el Tibidabo torna a tenir una roda panoràmica en substitució de l'anterior, el Panoràmic, que va entrar en servei per últim cop la temporada 2010 i va ser desmantellada a principi del 2011. L'alcalde, Xavier Trias, i el regidor Joan Puigdollers, president de Patsa, l'empresa municipal que gestiona el parc, van inaugurar-la ahir, i van desvelar també el nom amb què se l'ha batejat: Giradabo, escollit en una votació popular entre els visitants del parc.

La nova roda, dissenyada per l'arquitecte Dani Freixes, ha costat 600.000 euros, fa 20 metres d'ample i té 16 cistelles cobertes, quatre menys que l'antecessora, de la qual conserva l'estil tradicional, en línia amb l'estètica vintage del parc. També està emplaçada en el mateix lloc que aquella, la plaça del Mirador, en la zona de lliure accés del parc, que ahir lluïa un aspecte adequadament saludable, amb tant sol com visitants.

L'estrena de la nova roda, novetat estrella de la temporada, suposa la darrera peça del trencaclosques que s'ha hagut de reconstruir per tornar el parc a la normalitat i l'estabilitat pressupostària perdudes arran de l'accident del Pèndol, l'estiu del 2010, saldat amb la mort d'una noia de 14 anys i tres joves ferits.

Després de la tragèdia es va fer una revisió exhaustiva de totes les atraccions. Van tancar dues: l'Atalaia, que, inaugurada el 1921, era la segona més antiga del parc, i que va ser remodelada i va reobrir mesos després, i el Panoràmic, que es va considerar que havia quedat obsolet després de gairebé tres dècades de funcionament: inaugurat el 1983, el Panoràmic havia estat la tercera roda del parc, que va estrenar la primera el 1953 i la segona el 1962. El govern municipal de Jordi Hereu va dir que en compraria una altra, però amb el triomf electoral de Trias el nou Ajuntament de CiU va anunciar d'entrada que no la reposaria, al·legant que no estava entre les icones del parc.

Canvis d'opinió

Però el consistori va canviar d'opinió en qüestió de mesos: el gener del 2012 ja anunciava que sí, que hi hauria nova roda, perquè els visitants la demanaven. La previsió inicial era tenir-la en servei la temporada passada, però no va ser ni llavors ni en arrencar aquesta, ara fa dos mesos, quan ja estava muntada, però quedaven encara ajustos i proves per fer.

L'Ajuntament havia comprat el parc l'any 2000 a l'empresa Chupa Chups per salvar-lo després de la deriva que va suposar l'etapa en mans de Javier de la Rosa. El va reflotar, estabilitzant el nombre d'usuaris al voltant dels 600.000 anuals, però l'accident del Pèndol va fer caure aquesta xifra un 35%. En els quatre anys passats des de llavors, Trias també ha canviat d'opinió sobre la controvertida privatització de la gestió del parc, anunciada a principi de mandat però que el consistori va acabar congelant en no trobar inversors com a conseqüència del còctel format per la crisi i el daltabaix del parc arran del sinistre. L'objectiu llavors va passar a ser eixugar el deute de l'equipament, que entre el 2010 i el 2011 va acumular 3,7 milions de pèrdues, i tornar a assolir les 600.000 visites anuals, un escenari d'estabilitat que l'Ajuntament entén que sí que permetria buscar un soci privat, i que està a tocar: el 2013 va tancar amb 556.700 visitants.

L'alcalde, però, va calmar ahir els ànims i, tot just acabar el viatge inaugural de la nova roda que primer no volia, va dir que està encantat amb el parc tal com és ara, que l'externalització de moment no està sobre la taula i que, en tot cas, tranquils: “Hi ha coses que no faríem per tenir més gent.” Les peces del trencaclosques del Tibidabo semblen posades a lloc, els números surten, fa sol, la roda torna a girar i Trias no vol embolics.

LES XIFRES

750
persones/hora
és la capacitat de la roda, que té 16 cistelles, una d'adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.
600.000
euros
ha costat la nova atracció, que ha estat dissenyada per l'arquitecte Dani Freixes.
556.700
visites
va tenir l'any passat el parc, un 7% més que el 2012, i el Tibiclub va assolir la xifra de 16.700 famílies membres.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.