El TSJC reconeix que el suïcidi d'un agent rural va ser un accident laboral
Entén que la pressió laboral va motivar la decisió del funcionari de llevar-se la vida
Agricultura dóna per ferma la sentència i no hi recorrerà al Suprem
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reconeix com a accident laboral el suïcidi d'un agent rural del cos de l'Alt Urgell en una sentència dictada el mes d'abril, ja que entén que la pressió derivada de la seva feina va motivar la decisió de llevar-se la vida. La sala social del TSJC revoca així la sentència d'un jutjat de Lleida i estima el recurs presentat per la dona i els fills del difunt, a qui reconeix el dret a percebre les pensions de viduïtat i d'orfenesa derivades d'un accident de treball.
Tot i que la sentència, que el sindicat CCOO va donar a conèixer ahir, no és ferma i es pot presentar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, el departament d'Agricultura la dóna per bona i no hi recorrerà, segons va explicar un portaveu de la conselleria. Es desconeixen, però, les intencions de la mútua d'accidents de treball, Asepeyo, una altra de les parts.
La víctima era el cap de l'àrea bàsica d'agents rurals de l'Alt Urgell i va ser localitzat mort el març del 2012 en una zona coneguda com a Mas d'en Coll, a la localitat d'Alas i Cerc, a l'Alt Urgell. L'home es va treure la vida dues setmanes després de l'incendi de Calvinyà, en les tasques d'extinció del qual va participar i del que creia que els seus superiors el volien fer responsable. De fet, la víctima va deixar dues cartes manuscrites en què manifestava la seva preocupació per l'incendi, que li havia trencat “la vida i la seva família”, i que l'administració estava buscant un cap de turc, que probablement seria ell. Des de l'incendi fins al dia dels fets, va haver de visitar el metge, que li va receptar ansiolítics per poder dormir i el fill del difunt va explicar a la policia que des de l'incendi patia molta pressió a la feina, estava molt nerviós i alterat.
“El seu elevat grau de professionalitat, responsabilitat i autoexigència el va superar emocionalment fins al punt de posar fi a la seva vida, de manera que l'origen del seu problema psíquic està relacionat amb la feina”, diu el tribunal, que considera acreditada l'existència d'un “nexe” entre l'acte de suïcidi i el seu estat d'ansietat.
Un tipus de sinistre controvertit
La consideració del suïcidi com a accident laboral ha estat un tema que ha estat molt debatut jurídicament i que ha generat tant sentències a favor com en contra, per això aquesta decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pot marcar certa tendència en el futur, “com a mínim a Catalunya”, segons reconeix Mariona Castellana, advocada del gabinet jurídic de CCOO. “Cal considerar accident de treball quan en els fets provats hi ha una clara disposició que el fet ve desencadenat per una situació laboral i que està degudament acreditat”, diu Castellana.