Societat

Un immigrant es querella contra dos agents de deportació

Van lligar-li tot el cos amb brides, com permet el protocol

Pilots d'Air Marroc van negar-se dos cops a dur-lo així

Un immigrant tancat al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona ha presentat una querella contra dos agents de la Policía Nacional per un suposat delicte contra la integritat moral per haver-lo vexat, insultat i pegat, quan van intentar deportar-lo al seu país, Guinea Bissau, en dues ocasions. Dos pilots d'Air Marroc van negar-se a deportar-lo pel seu deplorable estat, i la policia espanyola el va abandonar a l'aeroport del Prat en complir-se els 60 dies legals durant els quals es pot tenir tancada al CIE una persona sense documentació.

La querella ha recaigut en el jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona, i ahir Alfredo, juntament amb els seus advocats, Montserrat Fernández i Andrés García Berrio, van explicar el seu cas. Fernández va explicar que el primer intent de deportació va ser el 28 de desembre del 2013. En la querella es relata que els dos agents, pendents d'identificar, van dir-li que quedava en llibertat, però van dur-lo a una habitació i “van lligar-lo amb brides els braços i el tronc sense cap raó”. Van dur-lo als calabossos de l'aeroport i d'allà a un avió. “Et durem com un paquet”, li van dir els policies, segons la querella. Els va caure al terra i bocaterrosa van pegar-li puntades de peu. El pilot es va negar a deixar que els policies el fessin pujar així a l'avió després de “l'enrenou que va causar en els passatgers veure els maltractaments”. El segon intent va ser el 12 de gener passat. Dins l'avió van pegar-li i van proferir insults racistes, i un altre pilot d'Air Marroc els va fer baixar. “En el cas d'Alfredo també reclamem que es derogui el protocol que permet immobilitzar amb brides i un casc una persona, perquè això vulnera els drets humans”, va manifestar Andrés García.

LA DATA

12.01.14
És el segon intent
de deportar Alfredo. Un pilot d'Air Marroc s'hi nega. La policia el deixa en llibertat a l'aeroport en haver-se esgotat els 60 dies legals de tancament al CIE.

“Em portaven com un animal”

Ara farà nou anys que Alfredo va arribar a l'Estat espanyol. Va anar a Lleida a collir fruita, on no va poder regularitzar la seva situació. A Barcelona, el van tancar al CIE de la Zona Franca perquè no tenia la documentació. Mai ha estat condemnat per un delicte, ni té antecedents policials, va assegurar. Ahir, emocionat, revivia el doble malson. “No m'esperava cap agressió. Em van tractar com un animal”, va lamentar i alhora va reclamar “justícia i que no torni a passar”. Ainoa Douhaibi, de la campanya Tanquem els CIE, va assegurar que “policies, jutges i les persones implicades en les deportacions que no fan res són còmplices de la violència i els maltractaments per encàrrec del govern espanyol”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia