cultura

Adéu a la màgia blanca

Picanyol, creador d'‘Ot, el bruixot', pensa que al seu personatge ja li ha arribat l'hora de jubilar-se

Amb 1.500 tires, el personatge ha estat una de les imatges més identificatives de ‘Cavall Fort'

Les dues tires d'Ot, el bruixot que apareixen en el darrer número de la publicació Cavall Fort són les últimes que es publicaran en la revista infantil catalana. Òbviament, la decisió no ha estat del personatge, sinó de Picanyol, el seu creador.

“Són ja 42 anys de dibuixar-lo. Crec que era el moment de fer-lo descansar”, explica Picanyol (Josep Lluís Martínez Picañol, Moià, Moianès, 1948). L'autor diu que ha disfrutat molt amb el personatge, però no volia que perdés l'atractiu que tenia fins ara. Picanyol sent que ja no pot donar-li més del que ja li ha donat.

Però la jubilació del personatge no vol dir la jubilació de l'autor, ni que no podrem veure el personatge en altres suports.

Ot, el bruixot va ser un dels primers personatges catalans a aparèixer en CD-ROM. Picanyol continuarà treballant per a Barcelona Multimèdia, que ara està desenvolupant unes app del personatge. Els videojocs del bruixot sempre han tingut un marcat caràcter didàctic.

La carta de comiat que ahir es va publicar al web de Cavall Fort deia així: “Aquest personatge, de vegades intel·ligent, de vegades burleta i, en general, una mica trapella, sempre ha intentat arreglar el món d'una manera innocent i solidària.” Efectivament, les situacions provocades per Ot tenien la simpatia del maldestre que finalment pot esmenar els seus errors.

En els darrers anys, l'editorial Norma ha publicat diversos volums recopilatoris de les tires del bruixot.

Per arribar al món de l'humor, Picanyol va passar abans pel treball d'agència, és a dir pels encàrrecs de còmic de gènere que es feien habitualment per al mercat europeu. Picanyol va ser un dels dibuixant de Selecciones Ilustradas, de l'editor Josep Toutain.

Quan va abandonar el traç realista de les histories de l'oest, Picanyol va passar al dibuix de traç més caricaturesc. Va col·laborar amb L'Infantil, que esdevindria Tretzevents, abans de treballar de manera força intensa per a Cavall Fort.

Picanyol també ha escrit un llibre de records, Històries d'una pensió, on explica les experiències d'infància, quan la seva família regentava un hostal pel qual passaven personatges com ara els viatjants de comerç, dels quals va aprendre molt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia