Terrassa canvia la recollida pneumàtica de residus per nous camions i contenidors
El model s'aparca pel seu elevat cost i perquè estava vinculat a nous barris que no s'han construït
S'inverteixen més d'1,2 milions en la recollida lateral
L'Ajuntament de Terrassa va ser un dels primers consistoris catalans a implantar, el 2004, una ordenança, una taxa i un nou model de gestió de residus, a més d'interessar-se per implantar-hi la recollida pneumàtica de residus, un sistema que elimina el pas de camions i els tradicionals contenidors i és més net. Deu anys després, l'ara alcalde, Jordi Ballart, admet que han deixat en un calaix aquest projecte pel seu elevat cost d'implantació –el 2007 es va valorar en uns 200 milions– mentre han vist que altres ciutats com ara Barcelona i la veïna Sabadell han fet una aposta clara per aquest model.
L'opció que s'ha escollit a Terrassa, després de queixes cícliques de l'oposició per tenir un mètode obsolet, ha estat el canvi del sistema de recollida posterior dels contenidors al de recollida lateral, que implica un canvi de contenidors. Des d'aquesta setmana s'ha posat en funcionament a les principals avingudes, començant pel barri de Sant Llorenç, i s'anirà desplegant enels pròxims dies fins a arribar a cobrir un 25% de la població.
El desplegament de la recollida pneumàtica anava molt vinculat al desenvolupament de noves zones de creixement d'habitatges o transformacions urbanístiques que estan aturades per la crisi, segons va explicar Ballart.El planejament urbanístic de Terrassa preveia nous barris, com ara Les Aymerigues (3.649 pisos), Can Marcet (4.452), Can Colomer (4.490), Can Montllor, AEG (786) o Vapor Cortès (800), Sala & Badirnas (425), entre altres, on precisament s'havien d'anar fent les centrals de recollida dels residus que permetrien cobrir tota la ciutat obrint els carrers per fer la instal·lació de tubs per on les deixalles circularien a velocitats que poden superar els 90 quilòmetres per hora. Actualment només estan en funcionament, i parcialment, les del barri de Torre-sana i la zona del Vapor Gran. La implantació de la recollida lateral no és aplicable en segons quins barris amb carrers estrets o a les illes per a vianants, sobretot al barri del Centre, però l'alcalde també va assegurar que s'estan estudiant millores en el servei en aquests punts tenint en compte les seves característiques.
LA XIFRA
Menys contenidors, més eficàcia
El sistema de recollida lateral ha significat la inversió de més d'1,2 milions en la compra de tres camions nous i de 1.148 contenidors de residus (rebuig, vidre, orgànica i paper i cartró), amb més capacitat, i que permetran retirar-ne 2.184. També s'han adquirit una escombradora i dos vehicles auxiliars per al servei que desenvolupa l'empresa municipal Eco-Equip. El seu gerent, Josep Miquel Colomer, ha explicat que els contenidors més grans suposen reduir la freqüència de servei i els punts de conflicte, a més de tenir “menys punts de neteja, menys parades, menys soroll i menys molèsties”.
Els nous camions prescindeixen dels dos auxiliars que acompanyaven el conductor fins ara, que es destinaran a reforçar altres serveis, com el de recollida de mobles. Calculen que estalviaran 1.080 serveis l'any i 32.400 litres de combustible, equivalents a l'emissió de 84.739 quilos de CO2.