Economia

La inclusió de la prostitució i les drogues farà pujar el PIB fins a 47.800 milions més

La normativa europea obliga a incorporar les activitats il·legals en el càlcul de la riquesa dels 28 socis

Despeses militars i en R+D+I seran inversions

L'Instituto Nacional de Estadística (INE) calcula que el producte interior brut (PIB) de l'Estat s'incrementarà a partir de la tardor que ve entre un 2,7% i un 4,5% –de 29.689 fins a 47.800 milions d'euros– en compliment d'una normativa europea, per la qual s'introdueixen canvis metodològics i s'incorpora informació estadística nova i d'activitats il·legals, com ara la producció i el tràfic de drogues, la prostitució i el contraban. L'oficina d'estadística comunitària Eurostat, que pretén adaptar i harmonitzar el càlcul de l'indicador que resumeix l'activitat d'un país a la realitat econòmica, va donar com a data límit el 25 de setembre per incloure les modificacions a tots els països de la UE.

Per calcular aquestes activitats al marge de la llei, l'INE utilitzarà fonts sanitàries, enquestes sobre drogues, dades de confiscacions i partides, i encreuarà les estadístiques de consum de tabac amb les de vendes per tal de determinar el percentatge que pot ser de contraban, a més de contactar amb associacions de sectors com el de la prostitució.

Harmonitzats en tot

Fonts de l'INE han tret importància a l'impacte de les activitats il·legals en l'augment del càlcul de l'activitat econòmica del país, i van posar d'exemple el Regne Unit, on s'ha calculat que d'un increment d'entre el 4% i el 5% del PIB, només un 0,6% correspondria a activitats fora de la llei.

De fet, la inclusió d'aquestes activitats en el càlcul del PIB ja es va intentar en el sistema europeu de comptes (SEC) del 1995, però les dificultats en la recollida de dades va aconsellar pactar amb els països membres la creació de grups de treball per desenvolupar procediments i mètodes comparables, posant la data límit en el 25 de setembre vinent. Alguns països, com ara Eslovàquia, Suècia, Finlàndia i Noruega, ja han començat a modificar els càlculs. La nova metodologia, però, no obliga a desagregar la influència del PIB per tipus d'activitat ni tampoc a donar dades sobre la seva evolució trimestral, ja que, segons l'INE, tampoc s'arriba a aquest detall en altres apartats del PIB.

En el cas de l'Estat espanyol, un dels canvis metodològics que més influiran en l'increment del PIB serà la despesa en R+D+I, fins ara reconeguda com a consum intermedi i que passarà, a partir del setembre, a ser considerada inversió. Segons l'INE, aquesta modificació augmentarà el càlcul del PIB entre un 1,2% i un 1,3%. També es considerarà inversió la despesa militar –fins ara només ho eren els equips militars d'ús civil–, fet que suposarà un augment d'entre un 0,1% i un 0,2%, amb càlculs sobre el PIB del 2010, any base per a l'aplicació de les modificacions.

LA XIFRA

29.689
milions d'euros
serà l'impacte mínim que tindrà l'aplicació de la norma europea en el càlcul del PIB de l'Estat.

LA DATA

25.09.14
és la data límit
que tenen els països membres de la UE per incorporar les modificacions en el càlcul del PIB.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia