cultura

Restauren una premsa de vi del segle XVII, rescatada d'una casa de Santa Coloma

L'Ajuntament ha col·locat l'eina, de tres tones, al carrer on va ser localitzada

La nova escultura s'inclourà en la Ruta de la Revolta dels Segadors del 1640

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha restaurat una premsa de biga del segle XVII, rescatada d'una antiga casa (ara derruïda) del poble. El restaurador colomenc Marc Valls s'ha encarregat de restaurar una peça enorme: fa 7,5 metres de llargada i pesa 3 tones, i que ja és una escultura urbana més de Santa Coloma.

La premsa s'ha ubicat al carrer Verge Maria, allà on va ser localitzada, a can Déusiau – “una casa molt estreta”, detalla Valls–. Des de l'any 1999, havia estat custodiada en un magatzem municipal, quan el llavors amo va cedir al consistori un terreny i una finca (amb la premsa a dins).

L'utensili permetrà ampliar la documentació sobre la Revolta dels Segadors del 1640, explica la regidora de Turisme, Cristina Trias (CiU), la impulsora de la restauració. L'Ajuntament inclourà la premsa en la Ruta de la Revolta dels Segadors del 1640, que organitza des de l'any passat. El cap de setmana passat, durant la Festa de la Revolta, es va projectar el curt Temps de revolta, del Casal La Sega 1640.

L'Ajuntament ja va organitzar visites a la premsa el cap de setmana passat aprofitant l'esmentada festa. Valls i un col·laborador han protegit la peça amb raigs UVA per prevenir les humitats i l'Ajuntament hi farà una coberta.

Grua per moure peces

Valls va ser designat en un concurs del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) de la Generalitat, amb seu a Sant Cugat del Vallès, per fer les tasques de restauració. L'antiquari explica que la premsa, amb un cos central de 2 tones, va haver de ser desmuntada peça a peça, i que van caldre grues per girar alguna de les parts durant la restauració.

Valls detalla que aquestes premses s'han utilitzat des de fa 2.000 anys a la conca de la Mediterrània. “És una premsa senyorial. Valia molts diners i en solien tenir els terratinents, els prínceps, el bisbat... gent adinerada.” El propietari accedia que els veïns hi portessin raïms premsats amb els peus a casa seva a canvi que rebés una setena part del líquid obtingut amb la premsa. Valls diu que la peça de fusta es va muntar entre el 1620 i el 1640. Un contracte de compravenda que s'ha trobat en documents notarials de l'Arxiu Comarcal de la Selva precisa que la primera referència escrita data del 1693.

L'Ajuntament millora aquests dies el terreny de la premsa. Més endavant hi farà més excavacions arqueològiques. Ja s'hi han trobat construccions i peces de ceràmica.

LA FRASE

És una premsa de biga perquè la peça del mig era una biga en forma de forca. Era de gent adinerada
Marc Valls
Restaurador DE LA PREMSA i antiquari de Santa coloma

LA XIFRA

7,5
metres
fa la premsa de biga de vi, que està exposada al carrer Verge Maria. Pesa 3 tones i és de roure.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia