Societat

Els primers metges ‘gironins'

Els joves van aprofitar el seu acte de graduació per reclamar un nou hospital Josep Trueta i que s'acabin les retallades en sanitat

L'Auditori de Girona es va omplir per ovacionar els nous graduats

“Esperem que en un futur pròxim la demarcació de Girona gaudeixi d'un nou hospital Josep Trueta que supleixi les mancances actuals. I també que es pugui treballar en un sistema sanitari en què tothom estigui cobert. El nostre futur no es retalla; amb la nostra salut no s'hi juga.” Així de contundents es van manifestar ahir els joves metges Aida Palacín i Pau Vilardell, en representació de la primera promoció de medicina de la Universitat de Girona en el seu acte de graduació. “Impressiona la qualitat assistencial de tot l'equip mèdic que treballa incansablement en els diversos hospitals de la demarcació, però deceben les condicions materials en què està l'hospital de referència”, van exposar els joves esmentats en el seu parlament, d'un to marcadament reivindicatiu. Un to que el degà de la Facultat de Medicina, el doctor Ramon Brugada, també va fer servir per reclamar per a Girona els recursos necessaris perquè la ciutat es converteixi en un referent en l'àmbit de la docència, la recerca i l'assistència. “Ara ens cal treballar en el projecte Girona assistència-recerca-docència de qualitat per convertir-lo en una marca potent”, va dir Brugada.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, present a l'acte, va indicar que el seu departament “està en el camí” d'ajudar a fer que la ciutat de Girona es converteixi en un referent en els àmbits esmentats pel doctor Brugada, però va assenyalar que s'avança amb més lentitud de la que voldria a causa de la situació de crisi econòmica.

Els setanta-set joves que van començar els estudis de medicina l'any 2008 a la UdG van rebre ahir el títol de graduats en un acte multitudinari que es va celebrar a l'Auditori de Girona i que va reunir des de diversos representants del govern de la Generalitat –els consellers Boi Ruiz, Santi Vila i Irene Rigau– fins a membres del món polític, sanitari i acadèmic, a més de professors, familiars i amics. Un acte que va ser molt celebrat per tothom i que va tenir moments molt emotius. Així, la primera part de l'acte, conduït per l'escriptor Josep Maria Fonalleras, va estar plenament dedicada als joves metges. I van parlar com a padrins de la promoció els professors Joan San i Martí Vallès, els quals van repassar les dificultats que la comunitat educativa havia hagut de superar al llarg dels sis anys –entre aquestes, la falta d'un edifici propi per a la facultat– fins a arribar a bon port. I van encoratjar els joves a exercir la seva professió amb grans dosis d'humanitat, tenint empatia amb els malalts.

Un dels moments més esperats de l'acte va ser el lliurament del jurament hipocràtic a tots i cadascun dels graduats i la lectura que en van fer de manera conjunta. Després, es va poder sentir una forta i llarga ovació. La projecció d'un vídeo creat pels estudiants sobre els diferents vessants de la praxi mèdica i les intervencions musicals a càrrec del cor de la UdG van completar la primera part del programa, que va culminar amb el lliurament dels guardons als millors estudiants a càrrec del director de l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona (Idibgi), Albert Barberà. Els premis se'ls van emportar Cèlia Caula, Mireia Gutiérrez, Anna Llorens, Roser Sanmiquel i Pau Vilardell.

En la segona part, es van succeir els discursos de la presidenta del consell social de la UdG, Rosa Núria Aleixandre; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el rector de la UdG, Sergi Bonet. En els seus parlaments es va destacar el moment històric que representava l'acte, tant per a la UdG com per al conjunt de la ciutat, i es va assegurar que els joves graduats són “els millors ambaixadors” que pot tenir Girona. Puigdemont va afirmar que comparteix les aspiracions del doctor Brugada de tenir “uns equipaments com cal”, i va lliurar a la facultat una distinció: una escultura dissenyada a partir de les lletres toves de Torres Monsó.

Girona ha de ser capital en docència, recerca i assistència. Estem en aquest camí, però anem lents
Boi Ruiz
conseller de salut

LES FRASES

És decebedor veure com està el Trueta. Esperem que Girona pugui tenir aviat un nou hospital
representants de la primera fornada gironina de metges

“Un somni fet realitat”

Els estudis de medicina havien estat una reivindicació històrica de la societat gironina, i fa sis anys aquesta aspiració es va convertir en realitat a través del reconegut i prestigiós cardiòleg Ramon Brugada. “És un somni fet realitat”, va dir ahir Vallès. El doctor Brugada va decidir tornar a les comarques gironines després de tretze anys als Estats Units i tres més al Canadà. Va acceptar la proposta de l'exrectora de la UdG Anna Maria Geli de dirigir els estudis i el nou mètode d'aprenentatge basat en problemes (ABP). Un sistema innovador que, segons va destacar Brugada, pot ajudar la facultat de Girona a acostar-se a centres de prestigi d'arreu del món i que ja ha començat a atreure estudiants provinents de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia