El govern francès, caut amb l'adéu a les armes del front d'alliberament cors
París celebra el pas, però demana més proves
Interior va criticar fa poc les demandes d'autonomia del Parlament insular, clau en l'anunci de l'FLNC
El govern francès va reaccionar ahir amb prudència a l'anunci d'abandonament de les armes fet dimecres pel Front d'Alliberament Nacional de Còrsega (FLNC, segons la sigla en francès). Per mitjà d'un comunicat de catorze pàgines, l'organització independentista posava fi a 38 anys de lluita armada, per començar un procés de “desmilitarització”, de sortida progressiva de la clandestinitat, i per passar de la “resistència i el combat” al diàleg i l'obertura. El ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, es va congratular de la notícia, si bé va apel·lar a valorar-la en el llarg termini.
“En prenc nota, ara cal temps per analitzar-ho”, va avançar, i es va mostrar obert a trobar fórmules negociades per a la situació corsa dins l'encaix de l'Estat francès. “És legítim buscar solucions, i cal fer-ho des del diàleg, la tranquil·litat i el rebuig a la violència. Això és el que el govern desitja”, va afegir.
En resposta a la mateixa pregunta, el ministre d'Ocupació, François Rebsamen, i el president de l'Assemblée Nationale, Claude Bartolone, van demanar calma i perspectiva davant l'anunci. “És l'inici d'un procés, necessito tenir més proves”, va demanar aquest últim.
Reivindicacions
En el comunicat emès dimecres passat, l'FLNC va explicitar que l'actual discussió política al Parlament cors –on s'ha demanat la cooficialitat de la llengua corsa, la fiscalitat de l'illa, l'estatut dels residents i una possible revisió constitucional– ha estat clau a l'hora d'aparcar la lluita armada. “Són objectius majors per al futur del nostre poble. Corresponen a les reivindicacions del moviment nacional, quant a la reconquesta de la nostra sobirania.” Una argumentació que Jean-Guy Talamoni, líder de Corsica Libera (partit illenc solidari amb l'FLNC), va explicar ahir que agafa Bernard Cazeneuve a “contrapeu”.
Sobretot, va explicar Talamoni, després que en la visita del ministre de l'Interior francès a la capital corsa d'Aiacciu, fa només dues setmanes, es pronunciés fermament en contra de les evolucions institucionals reclamades i discutides a la cambra insular.