Urbanisme
Aniversari de l'estrena de l'àrea de prioritat per a vianants
Granollers per passejar
L'agost de 1998, fa 16 anys, es va inaugurar la reurbanització de la plaça, el que representava la supressió del trànsit rodat i l'inici de l'actual illa de vianants
Els pròxims mesos es faran obres en quatre carrers més del centre per estendre la zona de preferència per a vianants i facilitar encara més l'accés a peu al centre de la ciutat
per a diversos sectors
La reforma de la plaça de la Porxada que es va completar l'agost de 1998 va posar punt i final a la presència de vehicles en aquest espai emblemàtic del centre de Granollers. La plaça es va estendre de punta a punta eliminant els trams d'asfalt que encara envoltaven la Porxada i generant una gran superfície en un sol nivell. Des d'aleshores la zona de vianants s'ha anat ampliant a poc a poc, fent un pas significatiu l'any 2010 amb la reurbanització del carrer Anselm Clavé, l'eix comercial de la ciutat. Ara, setze anys després d'inaugurar la primera zona per a vianants, l'Ajuntament de Granollers opta per estendre i “consolidar la taca” de carrers del centre de la ciutat amb preferència per als vianants.
Tot i que la prohibició de vehicles a la Porxada no va ser fins a final del segle XX, a principi dels anys vuitanta l'alcalde Rafael Ballús ja havia limitat l'entrada de cotxes, impulsant les primeres experiències amb talls de trànsit que es van anar estenent fins a arribar al carrer Anselm Clavé, conegut com “la carretera”. Primer va ser en dies concrets de gran activitat comercial, com ara les festes de Nadal, i, posteriorment, de manera continuada, cada cap de setmana, fins a la conversió total del centre en zona de vianants.
A final dels anys noranta, amb la Porxada, també van canviar de fisonomia l'eix dels carrers Sant Roc i Santa Anna i la plaça de les Olles, que van quedar totalment tallats al trànsit. “Va ser l'inici d'un gran projecte que ha aportat un benefici genial, tot i que en el seu moment hi va haver recels entre alguns comerciants”, admet Montserrat Caussa, presidenta de l'Associació de Comerciants Gran Centre, que diu que tots aquests canvis han permès recuperar “la ciutat per a les persones”.
A patir d'aquí, l'espai per a vianants del centre es va anar ampliant. La reforma de la plaça de l'Església va incorporar una nova gran zona l'any 2003 que es va completar amb l'entorn del nou GRA, a la zona de l'Església, uns cinc anys després. També amb el carrer Travesseres, que es va reformar durant l'any 2007.
La transformació feta fins a l'any 2009 sumava poc més de 17.000 m² per a vianants. El pla Zapatero va permetre estendre l'illa a nous carrers, com ara Comtes de Bell-lloc, Nou, Museu i Josep Umbert, que aportaven prop de 6.000 m² nous pacificats per a l'ús dels ciutadans. Just un any després, es va completar la transformació de la carretera i de les places de la Corona, Maluquer i Salvador i Perpinyà, que es van inaugurar el setembre de fa quatre anys. S'afegien prop de 14.500 m² més.
Igual que havia passat a la Porxada l'any 1998, aquesta obra va eliminar del tot el pas de vehicles en unes zones on ja s'havia anat restringint la circulació de manera gradual. Les recents obres al carrer Guayaquil i la plaça del Peix hi han aportat 1.400 m² més. Els pròxims mesos la zona amb preferència per a vianants creixerà encara més. Es reformaran el carrer del Lliri, entre l'avinguda Sant Esteve i la plaça de la Corona; el carrer Sant Josep de Calassanç, entre el carrer del Lliri i el carrer Josep Umbert, i el carrer Catalunya, entre el carrer de la Muralla i el carrer Torres i Bages. Amb tot, però, aquests carrers continuaran oberts al trànsit perquè el volum de circulació és molt baix, tenint en compte que s'han eliminat des de fa temps les zones blaves d'estacionament.
Ja sense cotxes, els darrers anys el centre ha viscut un altre fenomen: l'augment de terrasses a la via pública. La instal·lació d'àrees de restauració a l'exterior ha donat un impuls al sector i, a la vegada, ha permès allargar l'horari de l'activitat al centre de la ciutat. Els canvis de l'aspecte i la funcionalitat dels carrers no han estat els únics. L'espai urbà del centre també ha canviat. Igual que en altres ciutats, el comerç tradicional s'ha anat substituint per botigues de grans marques. Des del 2009 més d'una vuitantena de locals han canviat de mans. El petit comerç ha estat absorbit per grans marques comercials. Una tendència que no només continua viva, sinó que va en augment.