Consum
Segueix-la tocant, Reus
El vinil, el marxandatge i els melòmans salven el negoci musical
Discos Qui'k (1977) i Spook Records (1987) han superat el sotrac econòmic i són les dues úniques botigues especialitzades a la capital del Baix Camp
Era el 1877 quan va aparèixer el primer suport de gravació i reproducció sonor. S'anomenaven cilindres de fonògraf i el so estava, literalment, gravat a la superfície d'un objecte que havia de ser reproduït sobre un fonògraf mecànic. Un segle més tard, i després de l'aparició i l'extinció de múltiples formats –dictabelt, vinil, minifon o cassette compacte, entre altres–, neix a Reus la botiga musical amb més història i encara oberta a la ciutat: Discos Qui'k. Juntament amb Spook Records, són les dues úniques supervivents on anar a comprar música en suport físic a la capital del Baix Camp.
El 15 d'abril del 1977, un antic comerç dedicat a l'electrònica es transformava en l'actual Discos Qui'k: “Paral·lelament, vam tenir la botiga Discos Shop a Salou (1977-79), que només obria de temporada; després vam obrir-ne una altra al carrer Jesús de Reus, que es deia Qui'k 2, i que va estar oberta quatre o cinc anys. I al final ens vam quedar únicament amb la del carrer Llovera.” És la història de Cori Garriga, propietària de Discos Qui'k, durant 30 anys situada al carrer Llobera i que en els últims set anys es troba al carrer Sant Joan. Cada divendres, explica Garriga, “agafava el Ford Fiesta per anar a Barcelona, omplir el cotxe de música, i portar tot el que després veníem a la botiga”. Era l'època del vinil, el maxi, les discoteques, les festes a hotels i càmpings.
Uns carrers més avall se situa Spook Records, la darrera de les botigues de música oberta a la ciutat i que segueix en peu. Carlos Sorolla va aixecar la persiana, per primer cop, el 1987. Aleshores, la botiga era al carrer Major i, des de fa 17 anys, s'ubica al carrer de la Font. “A Reus, hi havia un buit musical per als discjòqueis”, destaca Sorolla. La presència d'un circuit de discoteques a la Costa Daurada i l'auge del gènere concentrava bona part de la demanda a Salou, Cambrils o Tarragona, mentre a Reus “els locals eren més aviat pocs”. Per Sorolla, en els darrers anys hi ha hagut una davallada de l'ambient a la costa i això ha beneficiat Reus, que “s'ha posat les piles amb l'obertura de nous locals”.
Vinil i marxandatge
Per superar el forat que estan fent internet i la crisi, Spook i Qui'k han tingut respostes diferents. Els primers han fet una clara aposta pel disc de vinil: “Importem material que ningú té, la gent també ens demana discos de fora i, molts dies, venem més vinil que discos compactes”, afirma Sorolla. La propietària del Qui'k ha hagut de reduir l'espai reservat a la música per introduir articles de marxandatge: pel·lícules, llibres, samarretes, tasses, etc. “Això sí, miro que tot tingui a veure amb la música.”
Tant Sorolla com Garriga són del parer que a Reus li falta punch musical. El primer ho atribueix a la “mala qualitat” musical que ofereixen els locals. Per Garriga, Reus té opcions com ara el parc de la Festa o el pavelló Olímpic que no s'aprofiten: “Hi ha moltíssims grans grups omplint; l'aposta musical a Reus no hauria d'acabar amb els quatre grups catalans de torn.”