Política

El TSJC confirma indicis de suborn entre l'exalcalde de Lloret i el cap de la màfia russa

Els magistrats desestimen els recursos presentats pels imputats

La Fiscalia Anticorrupció demana 2 anys i 6 mesos de presó per al diputat autonòmic

El TSJC aprecia “indicis racionals de criminalitat” en la relació que van mantenir l'exalcalde de Lloret de Mar i diputat autonòmic Xavier Crespo (CiU) i l'empresari i presumpte membre de la màfia russa Andrei Borisovich Petrov, pel que ha rebutjat els recursos presentats pels dos contra la seva imputació per delictes de suborn i prevaricació. 

En un acte del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els magistrats desestimen els recursos presentats per Xavier Crespo, el seu regidor d'Urbanisme, Josep Valls (PP), l'arquitecta municipal, Pilar Gimeno, el que era president del club d'hoquei de Lloret, Joan Perarnau, i per Petrov, presumpte cervell d'una trama de blanqueig de diners de la màfia russa a la Costa Brava. 

L'acte confirma la imputació una vegada finalitzada la instrucció de la causa, pas previ per a l'obertura del judici oral que asseurà a la banqueta Crespo, Petrov i la resta d'acusats. 

El TSJC sí que estima el recurs presentat per Konstantin Mischanin, ajudant i cunyat de Petrov, perquè “no consta que conegués la causa dels patrocinis” que aquest va pagar als clubs de futbol i hoquei de Lloret a canvi, presumptament, que li fos concedida una bonificació en els impostos municipals i tracte preferencial per dur a terme una obra. 

La Fiscalia Anticorrupció demana 2 anys i 6 mesos de presó per a Xavier Crespo com a presumpte autor d'un delicte de suborn passiu continuat per acceptar dons de Petrov, al qual hauria afavorit per construir un complex immobiliari i un aparcament. 

Els fiscals anticorrupció també demanen inhabilitar a Crespo per a qualsevol càrrec públic durant vuit anys com a presumpte autor d'un delicte continuat de prevaricació, i que pagui una multa de 831.600 euros, a més del decomís dels regals rebuts. 

Els fiscals demanen igualment dos anys de presó per a Petrov, dos anys més i tres mesos de presó per a Josep Valls (PP), que era el regidor d'Urbanisme de Lloret de Mar, i dos anys i un mes per a l'arquitecta Pilar Gimeno per acceptar presumptament regals de Petrov a canvi de favors urbanístics. 

En l'acte del TSJC, el tribunal considera que “l'existència d'indicis racionals de criminalitat” i “debatre sobre les proves” correspon fer-ho en l'acte de “judici oral”. 

Encara que els acusats van al·legar que no podia vincular-se el pagament de patrocinis que va fer Petrov als clubs de futbol i hoquei de Lloret amb l'atorgament d'una bonificació del 50% de l'impost de la llicència d'obres, el TSJC veu indicis que sí és així perquè defensa que va ser l'alcalde el que “va indicar quins clubs havia de patrocinar i amb quines quantitats, quan es tractava de clubs amb els quals ell mateix, la seva dona, el senyor Perarnau i els fills d'aquests es trobaven vinculats”. 

El TSJC recorda, entre altres coses, que els fills de Perarnau i de Crespo jugaven en el club d'hoquei i “percebien quantitats per sobre d'altres jugadors, aquests amb fitxes més altes”, i que a més van ser els únics que no van veure disminuïts els seus ingressos. 

Pel que fa als dons i favors rebuts que els acusats neguen, el TSJC valora el fet que Petrov comprés un rellotge de luxe, que presumptament va rebre Crespo, un dia abans de l'aniversari de l'exalcalde i actual diputat de CiU. 

També rebutja l'argument de Crespo que ell no va participar en el ple que va aprovar la bonificació de l'impost per a l'empresa de Petrov perquè estava afectat d'una greu patologia, i constata “l'interès de l'alcalde en la concessió de la bonificació” malgrat que el secretari i l'interventor de l'ajuntament el van advertir que “podia ser conflictiva”.  A més, també recorda que l'ajuntament no va exigir a l'empresa de Petrov l'aval d'1,9 milions d'euros per l'obra. 

Crespo, Petrov i els altres encausats aniran a judici perquè, segons els fiscals, es van confabular per donar i obtenir “facilitats administratives” per construir un complex immobiliari a l'antiga plaça de toros “a canvi de determinats favors”, entre ells viatges amb la família a Rússia i el patrocini dels clubs esportius de la ciutat. 

Segons els fiscals, a Petrov, administrador únic de Development Diagnostic Company SL (DDC)” i que ha negat que rebés tracte de favor per part de l'alcalde, li van suggerir “tractar bé” els càrrecs municipals perquè d'ells depenien els permisos i altres qüestions administratives i tècniques necessàries per a l'obra. 

Els fiscals consideren acreditat que Petrov va regalar a Crespo pel seu aniversari al setembre del 2010 un rellotge de luxe valorat en 2.200 euros i que el rus va demanar, en compensació pels patrocinis esportius, “un estalvi en el cost de la llicència d'obra”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia