Comunicació

‘El crac', la sèrie de l'autocrítica

Joel Joan torna a TV3 amb una “comèdia tràgica” que, seguint models anglosaxons, aposta pel fals realisme

El rodatge d'una pel·lícula sobre un heroi de la guerra del 1714 és l'inici argumental

El crac, la gran aposta de ficció de TV3 que s'estrena dilluns a les deu de la nit, va néixer com a idea després de la polèmica cerimònia dels premis Gaudí en què Joel Joan va ser el centre de les crítiques. L'autoparòdia del personatge públic, en aquest cas Joel Joan, va ser el material d'inici per incorporar-hi, després, la barreja de realitat i ficció, un format de llarga tradició en la televisió anglosaxona. Per Joel Joan, l'autocrítica i l'humor són fonamentals en la societat, perquè ajuden a créixer. “Si no som capaços de riure i de fer autocrítica de nosaltres mateixos i dels altres, la mediocritat es va perpetuant en el temps”, va dir ahir l'actor i director en la presentació de la sèrie.

El crac s'allunya de la comèdia de situació estàndard que era Plats bruts i aposta per un humor més adult. La petició per part de TV3 d'allargar la mitja hora que solen durar les sitcoms i apostar per capítols de 45 minuts va obligar Joel Joan i Hèctor Claramunt, els directors i guionistes, a fer un humor més enllà de la superficialitat de l'anècdota, del gag. “És una comèdia tràgica”, va concloure Joel Joan.

Tant els responsables de la sèrie com la direcció de TV3 van destacar el risc que suposa el format de fals realisme que planteja El crac: “És aire fresc, és moderna”, va assenyalar el director de TV3, Eugeni Sallent. Hèctor Claramunt ho va resumir així: “L'essència de Joel Joan com a personatge traslladada a un món paral·lel.” Presentat com un antiheroi, l'objectiu de la sèrie no és ni salvar ni redimir el personatge. També hi ha voluntat que El crac, en funció de la resposta de l'audiència, tingui recorregut més enllà d'una primera temporada.

La sèrie, de dotze episodis, té com a argument el rodatge d'una pel·lícula sobre el general Moragues, un heroi de la guerra del 1714 protagonitzat per Daniel Brühl. Joel Joan farà mans i mànigues per ser a la producció. El Tricentenari i l'hipotètic film sobre l'efemèride històrica serveixen d'excusa per fer-ne una lectura humorística “molt necessària”. “Els països forts són capaços de riure de la seva història, dels seus orígens...”, va sentenciar Joan.

Cada capítol d'El crac incorpora personatges d'àmbits molt diferents que també “juguen amb l'autoparòdia”. Des de l'historiador Jordi Bilbeny, l'arqueòleg Eudald Carbonell i el periodista Xavier Sardà fins a actors com ara Marc Cartes, Anna Sahun, Pere Arquillué, David Janer, Joan Carreras i el director de cinema Jaume Balagueró. En el repartiment d'El crac hi ha Roger Coma, Sara Espígul, Diana Gómez, Miki Esparbé i Assumpta Serna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia